Fruit laat ik het liefste helemaal rijp worden aan de plant.
Het heeft dan precies de stoffen in zich die je een volle smaak en rijke voeding geven.
En als het eenmaal geplukt is en je het zo vers mogelijk nuttigt, krijg je de meeste vitamines en mineralen binnen. Vruchten hebben dan namelijk nog de volle levensenergie in zich.
Klinkt logisch, toch?
Rijpende vruchten
Maar in de praktijk lukt dat niet altijd.
Fruit blijft vaak wel een tijdje liggen voor het gegeten wordt. Soms wel dagen.
De appeltjes op tafel, het schaaltje mandarijnen in de keuken en de druiven in de koelkast.
Zeker als het in een warme omgeving ligt, zie je vruchten al snel achteruit gaan. En op een gegeven moment gaan ze rotten.
Dit is een heel natuurlijk proces, want uiteindelijk is het fruit bedoeld om als drager te zijn voor de zaden die het in zich meeneemt. Van waaruit de volgende generatie ontstaat.
En als je begrijpt hoe dit proces werkt, kan je voorkomen dat je fruit snel gaat rotten. Of dat je niet zo lang hoeft te wachten tot je harde peren wat zachter zijn geworden.
Afscheiding van gas
Dit verrottingsproces is iets dat het fruit zelf stimuleert.
En wel door het gas dat de vruchten afgeven: etheen gas.
Zowel fruit als groenten geven dit natuurlijke gas af. Een geur- en smaakloos gas dat geen enkele kwaad kan.
Etheen (ook wel Ethyleen genoemd) is namelijk een natuurlijk hormoon van de plant zelf. De plant zet etheen in om verschillende rijpingsenzymen aan te maken. Het zorgt er voor dat het zetmeel in het fruit omgezet wordt in suiker. En ook dat de vruchten wat zachter worden.
Etheen stimuleert daarmee het rijpingsproces, en tegelijkertijd is het ook een bijproduct dat vrijkomt als gevolg van verbrandingsprocessen in de cellen van de vrucht.
Hoe rijper de vrucht, hoe meer gasproductie. Oftewel hoe meer “scheetjes” ze laat.
Elkaar beïnvloeden
Nu zijn er vruchten die veel etheen produceren (zogenoemde climacterische vruchten) en andere die weinig etheen gas produceren.
Een voorbeeld van fruit dat veel etheen gas produceert is een appel.
Het vrijgekomen gas uit de appel kan ervoor zorgen dat ander fruit dat dicht in de buurt ligt, ook sneller rijp wordt dan dat ze het normalerwijze zou doen.
Een traditionele fruitschaal is dus eigenlijk helemaal niet zo handig. De rijpende appels maken dat het andere fruit snel overrijp wordt.
Maar je kunt deze werking ook juist inzetten.
Etheen gas inzetten
Om bijvoorbeeld ander fruit sneller rijp te laten worden.
Bijvoorbeeld als de peren voor je gevoel te lang hard blijven, kun je het zachter worden beïnvloeden door er een rijpe banaan of een rijpe appel bij te leggen.
Het snelste werkt het dan om de peren en de appel (of banaan) bij elkaar in een papieren zak te leggen. Dan ontsnapt het etheen gas niet.
De voedselindustrie maakt graag gebruik van etheen gas.
Om bijvoorbeeld de groene bananen die onrijp geplukt zijn, snel verder te laten rijpen zodat ze mooi geel gerijpt de winkel in komen.
Wat kan je hier nu mee?
Waarom is het handig om dit feit te weten?
Dat fruit “scheetjes” laat en sommig meer dan ander…
Nou, als je fruit langer wilt bewaren of juist sneller wil laten rijpen, kun je dit nu zelf beïnvloeden.
Zo kan je dus het beste fruit dat gevoelig is voor etheen gas wat verder van elkaar af leggen, zodat je fruit niet extra snel rijpt en gaat rotten.
Daarbij is het handig om te weten welk fruit (en ook welke groenten) etheen gas produceren en dus ook gevoelig zijn voor dit gas. En welke niet.
1) Etheen producerend fruit en groente:
Abrikoos, appel, avocado, banaan, blauwe bes, druif, kakifruit, kiwi, komkommer, mango, meloen, nectarine, passievrucht, peer, perzik, pruim, sinaasappel, tomaat en vijg.
Dit betekent dat, dit fruit is wat nog door rijpt.
En ook beïnvloedbaar is door het etheen gas van andere vruchten als die vlak in de buurt liggen.
2) Fruit dat niet of nauwelijks etheen gas produceert:
Aardbei, ananas, bosbes, citroen, druiven, kers, mandarijn, sinaasappel en watermeloen.
Wanneer je hier fruit bij legt kan de kleur nog eventueel wel veranderen van bijv. groen naar rood maar de smaak verandert niet. Dus als het fruit onrijp is blijft het onrijp.
3) Andere leuke weetjes:
- Bloemen in een vaas die naast een fruitschaal staan, zullen eerder verwelken dan wanneer ze verder van de schaal af staan;
- Etheen gas remt de kieming van aardappels en uien. Wanneer je een appel bij je aardappelen of uien legt voorkom je dat de aardappelen en uien snel nieuwe scheuten maken. Hiermee houd je aardappelen langer vers.
Laat die appels maar lekker scheetjes laten…
P.S.: Vind je dit een leuk artikel?
Dan is mijn boek De Wilde Herfst wellicht ook iets voor jou. Een kleurrijk boek boordevol makkelijke leuke recepten om zelf de natuur in huis te halen. Nu ook met een Wilde Herfst Pakket, zodat je helemaal snel aan de slag kunt.
Of bekijk het filmpje over mijn Online Jaarcursus Natuurlijk Leven, waar ik je door de seizoenen heen laat zien hoe je de natuur heel praktisch in huis kunt halen. Een jaar lang steeds natuurlijker leven.
Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.
Comments
Dag Maria,
Leuk artikel van over die ‘scheetjes’!!!
lieve groet terug,
ilse