vriendenhulp

Vriendenhulp en 5 tips om je moestuin voor te bereiden

Vriendenhulp. Stel je dit maar eens voor.

Je hebt een grote klus te klaren waar je veel handen bij kunt gebruiken. Zoiets als je tuin opnieuw inrichten. Bomen planten. Of een schuur bouwen. Hoe fijn zou het zijn wanneer al je vrienden en familie mee kwamen helpen.

Waarom niet eigenlijk?

In vroegere tijden was deze vorm van elkaar helpen heel normaal. Wie kan, werkt mee. Ieder met z’n eigen talent. Samen pret overdag en ‘s-avonds het genot van een goede maaltijd. Zonder dat er iets tegenover moet staan. Want als jij zelf hulp nodig hebt, staat de ander ook voor jou klaar. Heel natuurlijk, toch?

In Hongarije is deze bereidheid om de ander te helpen in de cultuur ingebakken. Er is zelfs een woord voor: kaláka, Wat zoveel betekent als “burenhulp, vrienden die elkaar helpen bij groot werk”.

Zo gaan wij dit weekend bij een bevriend gezin werken aan de bouw van een glazen kas uit 2e hands ramen. Laat die voorjaarszon maar komen!

En zeg nu eerlijk. Wat is er fijner om te doen. Dan gewoon lekker een dag met familie en vrienden bij elkaar te zijn?

kalaka1a

Vriendenhulp en tips om je moestuin voor te bereiden:

Dus als we het hebben over tips om je (moes)tuin voor te bereiden, zetten we dit voorjaar met grote stip bovenaan:

Tip 1: organiseer je eigen kaláka
Nodig vrienden en familie uit voor een gezellige doe-dag in jouw moestuin.
Bij moes-tuinieren, denkt iedereen al snel aan zwaar spitwerk. Maar stel je gasten meteen gerust. Dat doen we niet meer. Want als permacultuur liefhebber koester je het bodemleven van alle beestjes en schimmelnetwerken onder de grond. Iets dat je met spitten juist kapot maakt.

Tip 2: bedek je bodem
Bedek je bodem met een laag karton, hooi, gemaaid gras of groente-afval uit de keuken, beschikbare compost, fijne houtsnippers en ander organisch materiaal. Hiermee creëer je direct een beschermende en vocht opnemende deken op de bodem, die tegelijk ongewenst “onkruid” tegenhoudt. Het kleine bodemleven zal je héél dankbaar zijn voor deze mulch-laag!

Tip 3: gebruik een woelvork
Mocht je bodem nog vrij hard zijn (klei of leem), gebruik dan een woelvork of spitvork om de grond wat losser te krijgen. Hiermee beschadig je het grondleven minimaal. Daarnaast gaat het werken met bedekkende mulch-lagen je enorm helpen om de bodem veel losser te krijgen (geef dit even de tijd!).

Tip 4: meerjarige groenten
Met het voorjaar in de lucht begint het natuurlijk ook te kriebelen om met nieuwe plantjes aan de slag te gaan. Voor veel zaden is het nog te vroeg om direct de grond in te gaan, maar in de kas of binnen op de vensterbank kan er al veel voor gestekt worden.

Als je dan toch aan de slag gaat in de kas, vergeet dan ook de meerjarige groenten (perennials) niet. Het grote voordeel hiervan is dat je niet ieder jaar opnieuw van zaadje hoeft te starten, maar kunt doorgaan met volwassen planten. Soms even wennen, want het ziet er vaak anders uit in de traditionele (moes)tuin. Maar geloof me, als je hiermee begint word je fan.

Tip 5: trek zoveel mogelijk diertjes aan in je tuin
Om een echt swingende tuin vol leven te krijgen wil je zoveel mogelijk diertjes aantrekken. Hang vogelhuisjes op. Maak een insectenhotel van recycle materiaal. Plant veel bloemen tussendoor. Hoor die bijen straks eens zoemen!

Zorg ook voor kleine poeltjes met water zodat kikkers, padden en salamanders langskomen. Juist deze diversiteit van diertjes zorgt voor een voedingsrijke plek. Genieten toch?

Ik wens je heel veel plezier in de tuin en hoor heel graag van je. Deel je ervaringen hieronder in de reacties of stel je vraag. En je mag ons uiteraard altijd mailen!

dwh_lievegroet

P.S.: Spreekt dit artikel je aan?

Neem dan zeker even een kijkje bij mijn nieuwe Online Jaarcursus Natuurlijk Leven die op 21 maart 2017 van start gaat. Daar bespreek ik nog véél meer thema’s die te maken hebben met een natuurlijke leefstijl.

En je leert op een hele makkelijke manier (met veel filmpjes) hoe je wilde kruiden herkent en kunt gebruiken in gerechten, verzorgingsproducten, eigen remedies en schoonmaakproducten voor in huis.

 

 

Ontvang mijn GRATIS CURSUS
Natuurlijk Leven in eigen hand

Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.

Leave a Comment