Vlierbloesemchampagne

Vlierbloesemchampagne

Wat is het toch een prachtig gezicht!

De normaal zo onopvallende vlier die twee keer per jaar een metamorfose ondergaat.

In de lente straalt zij volop met grote crèmekleurige bloemschermen. En in de herfst siert zij het groen, geel en rood met diep paarse bessen.

Vlierbloesemchampagne

De vlier staat nu volop in bloei en dat is genieten blazen. Want de bloemetjes hebben een fris zoete smaak waar je heel veel lekkernijen mee kunt maken.

De vlierbloesem bevat een natuurlijk gist zodat je er ook een licht alcoholisch drankje mee kunt maken, zoals deze vlierbloesemchampagne.

Vlierbloesemchampagne

Pluk dan ook alleen de volledig geopende bloemen, die veel stuifmeel bevatten. En spoel ze vooral niet af, dan raak je het stuifmeel kwijt.

Ze bloeit echter maar een paar weken per jaar. Dus wil je er nog van genieten, dan zal je niet te lang moeten wachten met het verzamelen van de bloemschermen.

Vlierbloesemchampagne

Recept Vlierbloesemchampagne

Wat heb je nodig:

  • 12 – 15 grote vlierbloesemschermen
  • 4 liter water
  • 600 gram suiker (ik heb ruwe rietsuiker gebruikt)
  • 2 eetlepels appelazijn/appelciderazijn
  • 2 (biologische) citroenen
  • Voldoende beugelflessen/pet-flessen * voor 4 liter champagne (ik gebruik 750 ml beugelflessen die ik slechts voor 3/4 vul)

Aan de slag:

  1. Pluk op een droge, het liefst zonnige dag, de bloesems.
  2. Spreid de bloesems buiten, op een krant uit om de beestjes eruit te laten lopen (spoel de bloemen NIET af).
  3. Knip de grote stelen weg, deze hebben een bittere smaak.
  4. Vul een ruime pan met 4 liter water en roer daar de suiker en de appelciderazijn door.
  5. Voeg de vlierbloesemschermen toe.
  6. Snijd de citroen in schijven en leg deze op de vlierbloesem.
  7. Laat het brouwsel 24 uur trekken op een warm plekje, b.v. op de vensterbank.
  8. Schep de vlierbloesem en citroen uit het brouwsel en zeef deze door een schone theedoek.
  9. Giet de champagne in schone flessen. Let erop dat je de flessen maar max. voor 3/4 vult. Door het fermenteren ontstaat er koolzuur en wanneer je dit niet de ruimte geef kan je fles ontploffen.
  10. Zet de flessen koel en donker weg.
  11. Laat de eerste week elke dag het overtollige gas voorzichtig vrijkomen door heel kort de beugel of dop iets los te maken. Houdt hierbij de dop tegen met je andere hand, zodat er wel gas kan ontsnappen, maar niet de vloeistof eruit kan spuiten.
  12. De vlierbloesemchampagne is na twee weken klaar om van te genieten!

Tip! Mocht je geen biologische citroenen hebben, schrob dan de schil van de citroenen goed met heet water en baking soda om de waslaag (en eventuele pesticiden) te verwijderen. Je kunt de citroenen natuurlijk ook gewoon uitpersen en enkel het sap gebruiken.

dwh_lievegroet

P.S.: Vind je dit een leuk recept?

Dan zijn mijn boeken De Wilde Lente, De Wilde Zomer  en De Wilde Herfst wellicht ook iets voor jou. Kleurrijke boeken boordevol makkelijke leuke recepten om zelf de natuur in huis te halen.

Of bekijk het filmpje over mijn Online Jaarcursus Natuurlijk Leven, waar ik je door de seizoenen heen laat zien hoe je de natuur heel praktisch in huis kunt halen. Een jaar lang steeds natuurlijker leven.

 

Ontvang mijn GRATIS CURSUS
Natuurlijk Leven in eigen hand

Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.