Het is weer tijd voor de vlierbessen.
De vlierstruiken hangen vol met zwart/blauwe bessen. Een schitterend gezicht. Dus even tijd gemaakt om ze te plukken.
Want de vlierbes heeft heel veel mooie eigenschappen in zich.
Als kind ging ik altijd mee om in de late lente vlierbloesems te plukken en later in het jaar vlierbessen te oogsten. Mijn moeder maakte dan vlierbloesemsiroop en vlierbessap en -jam.
Het resultaat was altijd lekker, alleen de blauwe handen die je er twee dagen aan overhield, vond ik niet zo geweldig.
Hierdoor wist ik wel meteen dat het een hele goede verfstof is.
Supergezond
Vlierbessen zitten bomvol met vitaminen en goede stoffen.
Vlierbes wordt voornamelijk ingezet bij de griep en verkoudheid en om de algemene weerstand te verhogen. Dus ook preventief te gebruiken.
Doordat de vlierbes antivirale eigenschappen bezit, kan de griep geremd worden in haar groei, waardoor griep sneller geneest.
Niet rauw eten
In vlierbessen zit echter ook een stofje dat niet goed voor ons is. Maar gelukkig wordt dit door verhitting afgebroken. Vandaar dat je ze ook niet rauw mag eten. Om de kracht van de vlierbessen te gebruiken moet je ze dus verhitten.
Alleen de blauw/zwarte bessen kunnen gebruikt worden. De groene en rode bessen die er nog tussen zitten moet je dan ook verwijderen.
Wel of geen (riet)suiker
Van oudsher wordt vaak bij het maken van siroop suiker toegevoegd in een verhouding van 1 op 1. Bij 1 liter sap voeg je dan 1 kilo (riet)suiker toe.
Ik vind dit jammer omdat je met de suiker ook het gezonde weer voor een groot deel weg haalt. Zelf gebruik ik liefst geen of zo min mogelijk suiker.
Suiker is echter wel een goede conservator. Het zorgt ervoor dat je het product lang kan bewaren. Dus het is niet alleen een smaakmaker, maar zorgt ook voor lange houdbaarheid.
Hieronder vind je twee varianten van vlierbessensiroop: eentje met suiker en eentje met honing als zoetstof.
Wanneer je de honingvariant gebruikt is de siroop wat minder lang houdbaar.
Recept vlierbessensiroop
Wat heb je nodig:
- vlierbessen
- water
- rietsuiker of honing of geen zoetstof (laat dan punt 10 weg bij de suikervariant)
- sap van een citroen
- 2 cm gemberwortel (optioneel)
- schone (steriele) glazen flessen
Aan de slag met (riet)suiker:
- Haal bij de trossen de groene en licht rode besjes eruit. Deze zijn namelijk nog giftig.
- Gris met een vork de besjes van de steeltjes.
- Was de bessen even en doe ze in een pan.
- Voeg een scheutje (max. 100 ml) water toe, zodat de bessen niet aanbranden bij het verwarmen.
- Wanneer je de gemberwortel gebruikt kun je deze toevoegen.
- Breng de besjes aan de kook en laat ze een half uurtje doorkoken.
- Laat het een beetje afkoelen.
- Schenk de vloeistof en massa door een fijne zeef en druk de massa met een pollepel nog even na zodat al het vocht uit de bessen komt.
- Meet de hoeveelheid vloeistof af.
- Voor elke liter vloeistof voeg je 750 gram suiker toe.
- Voeg voor elke liter vloeistof het sap van een citroen toe.
- Breng de siroop aan de kook.
- Giet de siroop kokend heet in van tevoren gesteriliseerde warme flesjes en sluit ze direct af.
- Laat de flessen afkoelen en bewaar ze op een koele donkere plaats.
Aan de slag met honing:
- Haal bij de trossen de groene en licht rode besjes eruit. Gris met een vork de besjes van de steeltjes.
- Was de bessen even en doe ze in een pan.
- Voeg een scheutje (max. 100 ml) water toe, zodat de bessen niet aanbranden bij het verwarmen.
- Breng de besjes aan de kook en laat ze een half uurtje doorkoken.
- Laat het een beetje afkoelen.
- Schenk de vloeistof en massa door een fijne zeef en druk de massa met een pollepel nog even na zodat al het vocht uit de bessen komt.
- Meet de hoeveelheid vloeistof af en doe de vloeistof terug in de pan.
- Voeg voor elke liter vloeistof het sap van een citroen toe.
- Wanneer je de gemberwortel gebruikt kun je deze toevoegen.
- Breng de siroop aan de kook.
- Laat de siroop afkoelen tot onder de 40 graden (handwarm).
- Voeg nu voor elke liter vloeistof 700 ml honing toe.
- Vul de flessen, sluit goed af en zet zodra ze afgekoeld zijn ze in de koelkast.
P.S.: Vind je dit een leuk recept?
Dan is mijn boek De Wilde Zomer of De Wilde Herfst wellicht ook iets voor jou. Kleurrijke boeken boordevol makkelijke leuke recepten om zelf de natuur in huis te halen.
Aanmelden voor de nieuwe Online Jaarcursus Natuurlijk Leven is weer mogelijk!
Je kunt nu ieder moment instappen en meedoen met de online jaarcursus Natuurlijk Leven.
Een jaar lang natuurlijk leven in praktijk – met iedere week een nieuwe les:
- 50 lessen in totaal, het hele jaar rond
- 400 minuten aan videomateriaal
- 30 wilde kruiden/planten die ik behandel
- ruim 60 nieuwe recepten om zelf aan de slag te gaan
- en een grote diversiteit van thema’s om zelfvoorzienend te leven.
Nu met een super leuke korting!
Kijk hier voor meer informatie, wat anderen er van zeggen en om je aan te melden.
Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.