vlierbessenjam

Vlierbessenjam

Vlierbessen zijn nu volop aanwezig. Je kunt er lekkere vlierbessensiroop van maken, maar ook heerlijke vlierbessenjam. Zie hieronder het recept voor vlierbessenjam.

Naast vlierbessen heb ik voor deze jam ook appels toegevoegd. De appels helpen door hun hoge pectine gehalte om ervoor te zorgen dat de jam dikker wordt.

Het pectinegehalte neemt af naar mate de appels langer liggen. Dus liefst werk ik voor jam met vers geplukte appels.

Daarnaast is vlierbes met appel gewoon een heerlijke combinatie.

Wat heb je nodig:

  • 1,5 kg vlierbessen
  • 1 kg appels (zurige appels en liefst zo vers mogelijk)
  • 600 gram (riet)suiker
  • sap van een citroen

Aan de slag:

  1. Zet een klein bordje in de koelkast. Dit heb je later nodig om te kijken of de jam als de juiste dikte heeft.
  2. Haal bij de trossen de groene en licht rode besjes eruit. Deze zijn namelijk giftig.
  3. Ris met een vork de besjes van de steeltjes.
  4. Was de bessen voorzichtig en doe ze in een pan.
  5. Breng de besjes aan de kook en laat ze 10 minuten zachtjes  doorkoken.
  6. Schenk de inhoud van de pan door een fijne zeef en druk voorzichtig met een pollepel nog even na zodat het vocht uit de bessen komt. De velletjes en pitjes blijven in de zeef achter.
  7. Snijd de appels in kleine stukjes.
  8. Voeg de appels, het citroensap en de suiker toe.
  9. Kook het geheel 20 minuten totdat de appels zacht zijn.
  10. Naar wens kun je met de staafmixer mixen zodat er geen stukjes in zitten.
  11. Test dmv een eetlepel van de jam op het koude bordje (uit koelkast) te doen. Wanneer je met een vinger door de jam gaat en de jam gaat niet meteen terug dan is de jam goed. Wanneer de jam nog te vloeibaar is, moet je de jam nog iets langer zachtjes laten koken.
  12. Schenk de jam kokend heet in van tevoren gesteriliseerde schone glazen potjes, schroef de deksel erop en zet ze omgedraaid neer. Na 15 min. kun je ze weer normaal neerzetten.
  13. Bewaar het op een koele donkere plek.
  14. Na opening in de koelkast bewaren.

Veel plezier met het maken van deze jam.

dwh_lievegroet

P.P.S.: Vind je dit een leuk artikel?

Dan is mijn boek De Wilde Zomer wellicht ook iets voor jou.

De Wilde Zomer is een boek vol recepten dat je laat zien hoe makkelijk het is om de natuur in huis te halen. Hoe je kunt koken met wilde kruiden en zelf je eigen natuurlijke verzorgings- en schoonmaakproducten kunt maken.

Nieuwsgierig? Kijk hier voor een voorproefje

Ontvang mijn GRATIS CURSUS
Natuurlijk Leven in eigen hand

Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.

Leave a Comment