vanille

Vanille extract en vanillesuiker

De feestdagen komen er aan.

Voor mij betekent dat lekker aan de slag in de keuken om te kokkerellen.

Nu kom je in bakrecepten regelmatig vanille extract of vanillesuiker tegen. Vanille extract en vanillesuiker geven namelijk een heerlijke smaak aan gebak.

Deze vanillesmaak vind je ook terug in vla, koekjes, cake, muesli, limonade, etc.

vanille

Synthetisch smaakje 

Nu is het zo dat de vanillesmaak in bijna alle voedingsmiddelen niet komt van echte vanille, maar van een synthetische vervanger die wordt gebruikt.

Dit aroma lijkt dus net op vanille, maar is het niet. En het is ook niet natuurlijk.

Dit geldt zowel voor de “goedkopere” vanille-extracten, als ook voor de zakjes vanillesuiker of vanillepoeder die je in de winkel kunt kopen.

Omdat ik zelf geen synthetische spulletjes in mijn eten wil hebben, maak ik mijn eigen vanille extract en vanillesuiker zelf. Gewoon van echte vanille. Dus je krijgt ook de lekkere pure vanillesmaak.

Natuurlijk vanille extract

Echt puur vanille extract is best wel duur als je het in de winkel koopt.

Maar je kunt het heel makkelijk zelf maken. Hieronder vind je het recept hoe je dit zelf kunt doen.

Maar eerst iets over vanille, want waar komt deze lekkere smaak eigenlijk vandaan?

Vanille is een klimplant

Vanille komt van de vanilleplant (de Vanilla Planifolia).

Dit is een klimplant uit de Orchidee familie. Ze komt van nature voor in warme landen als Mexico en Tahiti.

Vanille

Vanilla Planifolia (bron: flickr valke)

Wij kennen vanille van “vanille-stokjes”, maar eigenlijk zijn het geen stokjes maar peulvruchten. En officieel zijn het zelfs bessen.

vanille

Vanilla Planifolia Seedpods (bron: flickr starr)

Ik stel me dan voor al je langs deze vanille klimmers loopt dat je de heerlijke geur al van ver zal ruiken. Maar dat schijnt niet zo te zijn.

Gefermenteerde bessen

De verse bessen van de Vanille orchidee hebben niet de vanillesmaak die wereldwijd zo bekend is.

Ze worden onrijp geplukt, onder vochtige omstandigheden verhit en daarna heel langzaam gedroogd.

Hierdoor ontstaat er een fermentatieproces. En zo ontstaan er tijdens de fermentatie de donker gekleurde “vanillestokjes”.

vanille

Vanille gebruiken

Voor gerechten kunnen de gefermenteerde “vanillestokjes” direct gebruikt worden, waarbij je meestal de inhoud eruit schraapt.

Of je kunt een vanille essence – of anders gezegd een vanille extract – gebruiken.

Zo een extract krijg je door de vanillestokjes een tijd in alcohol te laten trekken, waardoor de smaak van de vanille in de alcohol trekt.

In gerechten kun je dan een kleine hoeveelheid van dit extract gebruiken om de heerlijke smaak van echte vanille te krijgen. De warmte van het bakken in de oven zorgt ervoor dat de alcohol verdwijnt.

Recept voor vanille extract

vanille

Wat heb je nodig:

  • 5 vanillepeulen
  • wodka of jonge graanjenever
  • klein jamglas met deksel, heb een glas van 250 ml gebruikt

Aan de slag:

  1. Snijd de vanillestokjes in de lengte door en vouw ze een beetje open.
  2. Stop de vanillestokjes in het jamglas.
  3. Schenk vervolgens de alcohol over de vanillestokjes.
  4. Schoef het deksel op het glas en schud even flink.
  5. Zet de pot op een lichte plaats maar niet in direct zonlicht.
  6. Schud de pot regelmatig en na 4 tot 6 weken is het vanille extract klaar.
  7. Het extract is nu klaar voor gebruik. Maar ondertussen kan de smaak nog veel intenser worden. Je kunt dus het beste de stokjes erin laten zitten.
  8. Wanneer je er al redelijk wat van gebruikt hebt kun je het glas aan vullen met nieuwe alcohol en met nieuwe stokjes. Op die manier zorg je ervoor dat je steeds vanille extract op voorraad hebt.

Gebruik: een klein scheutje (ca. 2 theelepels) is al genoeg voor een heerlijke vanillesmaak.

Tip: Je kunt op deze manier ook andere extracten maken die je kan gebruiken, zoals kaneel extract, amandel extract (op basis van witte amandelen), citroen extract etc.

Recept om vanillesuiker zelf te maken

vanille

Vanillesuiker is suiker waarin de geur en smaak van vanille in getrokken is. In tegenstelling tot vanillesuiker uit de winkel maak je het van echte vanille.

Dit kun je gemakkelijk zelf maken door enkele vanillestokjes toe te voegen aan een pot suiker.

Aan de slag:

  • 500 gram suiker (kokosbloesemsuiker, oersuiker, rietsuiker)
  • 2-3 vanillestokjes

Aan de slag:

  1. Snijd de vanillestokjes in de lengte open.
  2. Schraap het merg er voorzichtig uit.
  3. Voeg de vanillestokjes en het merg toe aan de suiker in een pot.
  4. Schud de pot flink en laat de pot onder af en toe schudden enkele weken tot maanden staan.
  5. Ook hier kun je altijd weer nieuwe suiker en vanillestokjes toevoegen wanneer je al best wat vanillesuiker gebruikt hebt.

Tip: Ook kun je vanillestokjes die je gebruikt hebt om een gerecht mee op smaak te brengen, bijvoorbeeld als je vanillevla maakt nogmaals hergebruiken door het goed af te spoelen, te drogen en in de suikerpot toe te voegen.

dwh_lievegroet

P.S.: Vind je dit een leuk recept?

Dan is mijn boek De Wilde Zomer of De Wilde Herfst wellicht ook iets voor jou. Kleurrijke boeken boordevol makkelijke leuke recepten om zelf de natuur in huis te halen.

Of neem een kijkje bij mijn Online Jaarcursus Natuurlijk Leven, waar ik je door de seizoenen heen laat zien hoe je de natuur heel praktisch in huis kunt halen. Een jaar lang steeds natuurlijker leven.

 

Ontvang mijn GRATIS CURSUS
Natuurlijk Leven in eigen hand

Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.