tomatensaus

Tomatensaus

Wat is een zomer nu zonder frisse sappige tomaten…
en een portie zelfgemaakte tomatensaus 🙂

Al vanaf mijn jonge jaren kan ik echt genieten van deze mooie groente.

Mijn moeder ging vroeger wekelijks op de fiets naar de markt en als het weer tomatentijd was dan was het feest, dan kwam ze terug met een tas vol tomaten. Mijn ouders maakten dan tomatenboterhammen voor het hele gezin.

Bruine boterhammen met smeerkaas, tomaten in plakjes erop, stukjes gesnipperde ui erover gestrooid, zout en peper en in de weekenden mocht er soms ook een beetje mayonaise op.

Smulboterhammen waren het en nog steeds…

Want nu zie ik mijn kinderen ook met veel plezier de tomatenbroodjes naar binnen werken. Leuk om te zien hoe bepaalde eetgewoontes enthousiast van generatie op generatie meegaan.

Maar bij ons gaan de tomaten niet alleen op de boterham.

Ieder jaar maak ik met veel plezier een voorraad potten met tomatensaus.

Steeds als ik weer een aantal kilo’s tomaten heb geoogst maak ik weer nieuwe potten in. Ik noem het tomatensaus maar eigenlijk is het gewoon lekkere tomaten/paprika/wortel saus met heel veel kruiden en uien en knoflook.

Zo hebben we een fijne voorraad saus voor de rest van het jaar. We gebruiken dit voor de pasta, tomatensoep en de pizza.

Het recept voor je zelfgemaakte tomatensaus vind je hieronder

 

tomatensaus

Tomaten bevatten heel veel vitaminen en mineralen.

Ze beschermen het lichaam tegen vrije radicalen. Ook hebben ze in de tomaat een stof  ontdekt (Lycopeen genaamd) die preventief tegen kankercellen blijkt te werken. Tevens hebben de stoffen uit de tomaat een positieve invloed op het bottenstelsel.

Als je echter last hebt van je spijsvertering, bijvoorbeeld in het geval dat je maag- en darmslijmvliezen niet optimaal meer werken, kan de tomaat niet zo’n gunstige invloed hebben. De tomaat is namelijk  familie van de nachtschades, net als bijv. de paprika en de aardappel.

Kijk dus even hoe je lichaam reageert op het eten van tomaten.

Wat ook van belang is om te weten, is dat in niet rijpe tomaten de  stof tomatine bevat. Deze stof is giftig voor de mens. Deze stof is niet meer aanwezig bij rijpe tomaten. Dus eet geen onrijpe tomaten.

tomatensaus

Je eigen tomaten kweken in de tuin

Een tomatenplant is niet de meest makkelijke in de moestuin. Hij heeft specifieke wensen.
Zo houdt de tomatenplant niet van teveel maar ook niet van te weinig water.

Het liefst wil hij iedere dag precies dezelfde slok water krijgen. Dat is natuurlijk een lastige wanneer je de tomaat in de open tuin hebt staan.

Tevens is de tomaat  vrij gevoelig voor allerlei ziekten. Maar laat je alsjeblieft niet weerhouden om tomatenplanten in je tuin te zetten. Want zelf gekweekte tomaten zijn veel lekkerder.

Naast dat ik tomaten in de tuin heb staan heb ik ook veel tomatenplanten in de kas geplant. Hier zijn ze beschermd tegen de regen. Ze doen het heel goed en geven volop productie. Ze groeien bijna het dak uit 🙂

Recept tomatensaus:

Wat heb je nodig:

  • 2 kilo tomaten
  • 4 paprika’s
  • 2 – 3 wortels
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • Handje oregano
  • Paar takjes tijm
  • Paar takjes rozemarijn
  • Handje basilicum
  • Zout
  • Peper
  • Appelazijn of natuurazijn (om een klein scheutje per glas toe te voegen om de ph waarde van de saus iets naar beneden te halen, voor het goed bewaren. Je merkt dit niet in de smaak).

tomatensaus

Aan de slag:

  1. Maak van tevoren een aantal glazen potten en deksels goed schoon, door de glazen en deksels uit te koken of ze in een oven te steriliseren (15 min. 130 graden Celsius).
  2. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  3. Snijd alles in kleine stukjes en doe deze in een ovenschaal.
  4. Zet de ovenschaal 1 uur in de oven op 200 graden.
  5. Haal de schaal uit de oven en pureer het geheel met de staafmixer.
  6. Schenk de saus nog even in een pan en kook nog een aantal minuten.
  7. Zet steriele warme glazen potten klaar en voeg per glas een scheutje azijn toe.
  8. Giet de saus in de potten en draai de deksel erop.
  9. Laat ze afkoelen.
  10. Bewaar ze op een koele plek.

Op deze wijze is de pastasaus lang houdbaar.

Let op: als een deksel van een pot bol is gaan staan, dat is een teken dat je deze niet meer moet gebruiken.

dwh_lievegroet

P.S.: Vind je dit een leuk recept?

Dan zijn mijn boeken De Wilde Lente, De Wilde Zomer of De Wilde Herfst wellicht ook iets voor jou. Kleurrijke boeken boordevol makkelijke leuke recepten om zelf de natuur in huis te halen.

Aanmelden voor de nieuwe Online Jaarcursus Natuurlijk Leven is weer mogelijk!

Je kunt je weer aanmelden voor de online jaarcursus Natuurlijk Leven

Een jaar lang natuurlijk leven in praktijk – met iedere week een nieuwe les:

  • 50 lessen in totaal, het hele jaar rond
  • 400 minuten aan videomateriaal
  • 30 wilde kruiden/planten die ik behandel
  • ruim 60 nieuwe recepten om zelf aan de slag te gaan
  • en een grote diversiteit van thema’s om zelfvoorzienend te leven.
  • online – dus wanneer het jou uitkomt en op jouw tempo

Nu met een super leuke korting!
Kijk hier voor meer informatie, wat anderen er van zeggen en om je aan te melden.

Save

Ontvang mijn GRATIS CURSUS
Natuurlijk Leven in eigen hand

Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.