Hoe vaak nemen we klakkeloos dingen over en praten we elkaar na.
Zeggen we iets omdat iemand anders dat roept. Omdat je ouders je het zo geleerd hebben. Of omdat iedereen het nu eenmaal zo vindt.
Nou, daar wil ik graag iets over zeggen
Zojuist nog, kreeg ik een mailtje met deze boodschap:
“Brandnetels mag je alleen maar eten in het voorjaar.
Niet in de zomer en zeker niet in het najaar.”
Dit soort reacties maken me opstandig.
Want hoezo? Waar haal je de info vandaan? Onderbouw het eens?
Wat mij betreft is het tijd om op te houden zomaar overtuigingen van anderen over te nemen. En veel meer zelf open te staan voor wat de natuur ons vertelt en laat zien.
Dat is waar ik mijn kennis vandaan haal. De natuur. Mijn grote leermeester.
De natuur laat het je zien
Kijk maar naar een opgroeiend brandnetel-plantje.
In de lente gaat vrijwel alle kracht, voeding en energie naar de stengels en bladeren om een grote sterke plant te worden. Het voorjaar is dus bij uitstek geschikt voor ons mensen om de mineralen en voedingsstoffen opgeslagen in de jonge blaadjes te nuttigen.
Wanneer de plant wat groter wordt en zaden gaat vormen gaat de energie naar de zaden toe. De aandacht van de plant gaat dan uit naar het voortplanten, dat ze blijft voortbestaan. Deze zaden zijn ook voor de mens supergezond om te nuttigen. Je ziet dat de grote bladeren dan minder mooi worden, maar de jonge blaadjes blijven mooi groen.
Ook blijven in deze periode en ook later in het jaar de jonge verse blaadjes (de toppen) goed eetbaar. Vergeleken met de meeste gecultiveerde groenten zitten hier nog ontzettend veel voedingsstoffen in. De oudere bladeren van de plant zijn wat bitter geworden en minder lekker om te nuttigen.
Kortom, je kunt de toppen van de brandnetel het hele jaar door als mineraalrijke voedselbron zien.
Maar waarom zijn er zo veel vooroordelen?
Zeker als het gaat over het nuttigen van wilde planten?
Volgens mij is het antwoord te vinden in de wijze waarop wij in het Westen de verbinding met het natuurlijke systeem kwijt zijn. Het wilde zelfs eng vinden.
We leven in een angstmaatschappij
Voor mijn gevoel groeien we op in een angstmaatschappij.
We worden bang gemaakt voor het natuurlijke en alles wat goed en gezond voor ons is. (Misschien is dit wat zwart-wit, maar dat doe ik om mijn beeld duidelijk neer te zetten.)
Deze bangmakerij kom je tegen bij veel kruiden en geneeskrachtige planten. Labels als “giftig” en “dodelijk” of “te vermijden” zie je heel vaak verschijnen. Terwijl juist deze sterke “giftige” groentjes vaak een hele genees-krachtige werking hebben.
Kijk ook maar eens hoe bang we zijn dat onze kinderen vies worden of besmet worden met bacteriën of ziekten. Terwijl bekend is dat juist kinderen die lekker vies worden, veel buiten spelen en met de voetjes in de aarde wroeten, juist een hele sterke weerstand krijgen daardoor.
Nog een voorbeeld: In Nederland wordt algemeen aangeraden om smeerwortel alleen te gebruiken voor uitwending gebruik. “Vooral niet innemen, dat is heel gevaarlijk”.
Echt?
In veel landen, zoals in Hongarije, worden een paar van de jonge blaadjes van deze prachtige plant gewoon in de salade gedaan. En wordt smeerwortel juist als heel geneeskrachtig voor de mens en dier gezien.
Ze raden zeker niet aan dat je er veel van moet eten, maar een paar blaadjes af en toe aan de salade toevoegen is juist heel gezond en lekker.
Sowieso denk ik dat het goed is als je als maatstaf neemt om zo gevarieerd mogelijk te eten en alles met mate.
Moet je dan alle adviezen zomaar negeren?
Nee, dat wil ik niet promoten.
En ook niet dat iedereen massaal smeerwortel moet gaan eten.
Maar ik wil wel graag het beeld neerzetten dat er vele overtuigingen en vooroordelen zijn en dat je jezelf best kan afvragen of je die allemaal zo serieus moet nemen.
Kan je dan afgaan op de adviezen van de instanties die daarvoor zijn? Zoals het voedingscentrum?
Ja, dat is een mogelijkheid.
Alhoewel die ook nog wel eens de adviezen volledig willen omgooien…
Kijk maar eens naar het nitraat nitriet verhaal:
Nitraat nitriet en de mens
In veel groene groenten, denk aan spinazie, sla, rode biet zit nitraat. Nitraat wordt in het lichaam in nitriet omgezet en teveel nitriet is niet zo goed voor je.
Vroeger hebben we daarom altijd te horen gekregen dat je moest oppassen met veel nitraatrijke groenten. Er werd geadviseerd om niet meer dan 2 keer per week nitraatrijke groenten te eten.
Maar het voedingscentrum heeft in 2014 alle beperkende adviezen mbt het eten van nitraatrijke voeding opgeheven, ofwel ze hebben deze waarschuwing terug getrokken.
“Uit de nieuwe analysegegevens blijkt dat het eten van nitraatrijke groente een verwaarloosbaar risico vormt voor de gezondheid. Daarom vervalt het advies om niet meer dan 2 keer per week nitraatrijke groente te eten.” Bron: Voedingscentrum
Wat is er nu wel of niet goed voor je? Wie moet je geloven?
Ik wil graag een oproep doen om gewoon gezond verstand te gebruiken. Niet zo snel aan te nemen wat mensen roepen. Bij jezelf eens goed nagaan welke vooroordelen jijzelf hebt ten aanzien van het gebruik van wilde planten. En vooral veel te luisteren naar de natuur en je gevoel ook te laten spreken.
Onze hedendaagse voeding
We zijn het zo normaal gaan vinden dat we alle voeding uit de supermarkt eten en gaan er vaak nog vanuit dat de voedingsmiddelen branche het goed voor heeft met onze gezondheid.
Is dat ook zo?
Dat laat ik je zelf beantwoorden.
Tegenwoordig liggen de winkels vol met mooi uitziende groenten, die vrijwel geen vitaminen en mineralen meer in zich hebben (en vol zitten met chemische stoffen). Hoe dit zo komt, lees in mijn artikel “Doof en blind”.
Juist de wilde plantjes, de zogenaamde onkruiden, hebben een groot aandeel in de oplossing om de mens gezond te houden (of te krijgen). Om je weerstand te verhogen of op peil te houden.
Daar mogen we Moeder Natuur heel dankbaar voor zijn.
De verbinding herstellen
We hebben niet meer geleerd om naar ons gevoel en naar de natuur te luisteren.
Maar juist hierin ligt wat mij betreft de oplossing.
In ons schoolsysteem en in onze maatschappij zijn we de verbinding met de natuur verloren.
We hebben geleerd alles met onze verstand te beredeneren.
Zo ook ons rationele denkbeeld over de natuur. En de overtuigingen en vooroordelen die daarbij horen. Deze worden van persoon tot persoon overgenomen, van generatie op generatie. Zonder dat we eigenlijk nog weten waarop het gebaseerd is.
Als je je daarin herkent en je ook het gevoel hebt dat het anders kan en anders moet, is er maar één ding dat je kunt doen: uit dit denkbeeld stappen, je overtuigingen loslaten en de verbinding met de natuur opnieuw aangaan.
Ik nodig je uit om mee te doen en deze verbinding stap voor stap te herstellen.
Misschien wel te beginnen bij de brandnetel. Deze in huis te halen en te gaan waarderen in al zijn facetten. Het hele jaar door.
En natuurlijk vraag ik je als lezer om ook niet zomaar klakkeloos over te nemen wat ik hier aangeef of wat ik vind, maar zelf je mening te vormen en op onderzoek uit te gaan. En vooral ook te voelen hoe jij zelf hierin staat.
Aanmelden voor de nieuwe Online Jaarcursus Natuurlijk Leven is weer mogelijk!
Je kunt je weer aanmelden voor de online jaarcursus Natuurlijk Leven
Een jaar lang natuurlijk leven in praktijk – met iedere week een nieuwe les:
- 50 lessen in totaal, het hele jaar rond
- 400 minuten aan videomateriaal
- 30 wilde kruiden/planten die ik behandel
- ruim 60 nieuwe recepten om zelf aan de slag te gaan
- en een grote diversiteit van thema’s om zelfvoorzienend te leven.
- online – dus wanneer het jou uitkomt en op jouw tempo
Nu met een super leuke korting!
Kijk hier voor meer informatie, wat anderen er van zeggen en om je aan te melden.
Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.