peterseliewortel

Peterseliewortel en recept Peterseliewortelsoep

Peterseliewortel is familie van de “gewone” peterselie.

Deze soort wordt vooral gekweekt om de wortel ervan te kunnen oogsten. Het blad is echter ook heerlijk te eten met de typische peterseliesmaak.

In de zomer neem ik graag een flinke hand peterselieblad om in allerlei gerechten te verwerken. Bijvoorbeeld om er een snelle pesto van te maken of het te vermalen door een pittenpasta.

peterseliewortel

De wortel, die je typisch in de late herfst oogst, is in een handomdraai een heerlijke soep te maken (zie het recept hieronder).

Makkelijk, smaakvol.
En ook nog eens heel gezond!

Want peterseliewortel helpt je namelijk om vrije radicalen in je lichaam aan te pakken.

Een fijne plant dus.
Waarbij je zowel het ondergrondse als bovengrondse deel kunt nuttigen.

Een vergeten wortelgroente

De peterseliewortels haal je in de late herfst of in de winter uit de grond. Ik verwerk ze graag in soepen, in ovenschotels, stamppotten en rauw geraspt door de salade.

Zowel de wortel als het blad kan rauw en gekookt worden gegeten.

peterseliewortel

Peterseliewortel is een groente die vroeger veel gebruikt werd en gelukkig tegenwoordig steeds meer terugkomt als gezonde groente.

De wortel van de peterseliewortel is ongeveer 15 tot 25 cm lang en ziet er witgelig uit. Met dunne bruine strepen op de wortel.

Pakt vrije radicalen aan

Bevat vitamine B1, B2, C, calcium, kalium, ijzer en de etherische olie Apiol.

Deze etherische olie helpt je om ongewenste vrije radicalen in je lichaam te verwijderen. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen in het lichaam die schade kunnen aanbrengen in het lichaam.

Peterseliewortel wordt ook gebruikt in de traditionele Indiase geneeskunde, de Ayurveda.

Niet te verwarren met pastinaak

Peterseliewortel en pastinaak worden gemakkelijk met elkaar verwisseld.

Waar je de peterseliewortel aan kunt herkennen is, dat aan de bovenzijde van de wortel de aanzet van de stengels/blad een bergje op de wortel maakt.

Terwijl bij de pastinaak de stengelaanzet eerst een stukje de diepte in gaat.

peterseliewortel

Pastinaak (links) en Peterseliewortel (rechts)

Tevens is de vorm van de peterseliewortel overeenkomstig met een “gewone” oranje wortel. Waarbij de pastinaak aan de bovenkant extreem veel breder is dan de peterseliewortel.

Zelf kweken

Van maart t/m juni kan peterseliewortel gezaaid worden. In goed doorlatende losse grond.

Peterseliewortel is een lid van de schermbloemenfamilie.
Het is een tweejarige plant. In het eerste jaar wordt de wortel geoogst. In het tweede jaar vormt de plant schermen met kleine bloemen.

Na de bloei verschijnen de zaden. Een deel van de zaden verspreid ik weer in de tuin, waardoor ze er vanzelf her en der weer peterseliewortelplantjes op kunnen komen.

De wortels kun je in de winter oogsten en in een bak met licht vochtig zand inkuilen en op deze wijze kun je ze heel lang goed houden. Zeker wel enkele maanden tot een half jaar.

Recept peterseliewortelsoep

peterseliewortel

Wat heb je nodig:

  • 500 gram peterseliewortelen
  • 2 uien
  • 1 liter water met 2 el bouillonpoeder of 1 liter bouillon
  • olie of vet om te bakken
  • halve eetlepel mosterd
  • zout en peper naar smaak
  • evt. kan je naar wens een flinke scheut room toevoegen

Aan de slag:

  1. Snijd de uien in stukjes en bak deze goudbruin in een beetje olie een soeppan.
  2. Was de peterseliewortelen, rasp ze als de buitenkant er niet goed uitziet en snijd ze in stukjes.
  3. Voeg de peterseliewortelen en het water en bouillonpoeder of de bouillon toe aan de goudbruine uien.
  4. Laat dit 15 min. koken.
  5. Pureer met de staafmixer de soep.
  6. Voeg de mosterd en naar smaak zout en peper toe.

Veel plezier ermee!

dwh_lievegroet

Wil je meedoen met de Online Jaarcursus Natuurlijk Leven?

Dan kun je ieder moment instappen in de online jaarcursus Natuurlijk Leven Op het moment dat je start, volg je de lessen die in dat seizoen van pas komen. Dus je kunt er meteen mee aan de slag.

Een jaar lang natuurlijk leven in praktijk – met iedere week een nieuwe les:

  • 50 lessen in totaal, het hele jaar rond
  • 400 minuten aan videomateriaal
  • 30 wilde kruiden/planten die ik behandel
  • ruim 60 nieuwe recepten om zelf aan de slag te gaan
  • en een grote diversiteit van thema’s om zelfvoorzienend te leven.
  • online – dus wanneer het jou uitkomt en op jouw tempo

Nu met een super leuke korting!
Kijk hier voor meer informatie, wat anderen er van zeggen en om je aan te melden.

Ontvang mijn GRATIS CURSUS
Natuurlijk Leven in eigen hand

Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.

Leave a Comment