Een vruchtbare voedingsbodem
Een bijzondere moestuin
Dat is waar mensen het eerste aan denken bij permacultuur.
Het op natuurlijke wijze moestuin-tuinieren. Gebruik maken van mulch: lagen met organisch afval, karton, stro. Om de grond te beschermen tegen uitdrogen en een zo gunstig mogelijk klimaat voor het bodemleven te creëren.
Dat is in de permacultuur inderdaad één van de belangrijkste doelstellingen: het bodemleven (weer) in balans krijgen.
In vruchtbare grond leven er namelijk miljoenen kleine micro-organismen (schimmels, bacteriën, insecten, wormen en allerlei andere kruipende wezentjes). Zij werken allen samen om de aarde te voorzien van voeding en de grond in evenwicht houden.
Gezonde voeding
Wanneer de aarde in evenwicht is, kan alles wat erin en erop groeit optimaal gedijen. Waardoor ook de planten sterker zijn en meer resistentie hebben tegen ziekten en plagen.
Dier en mens die vervolgens deze planten nuttigt, krijgt deze zelfde levenskracht in zich. Dit in plaats van het veelal lage energetische fabrieksvoedsel dat in supermarkten wordt aangeboden.
Respect voor het bodemleven
Grond wordt niet omgeploegd en er wordt niet op de groentebedden gelopen. Zodat het bodemleven blijft leven.
Ook wordt er geen gebruik gemaakt van pesticiden of kunstmatige meststoffen.
Respect , liefde en aandacht voor het natuurlijke leven zijn veel eerder woorden die je met permacultuur zult associëren.
Permacultuur als holistische aanpak
Permacultuur staat echter niet alleen voor het op natuurlijke manier verbouwen van voedsel, het is een veel breder concept. Het is een hele holistische denkwijze/visie van natuurlijk leven, waarbij er ook gekeken wordt naar huisvesting, energie, watervoorziening, klimaat en ethiek. En dit zowel voor dier, mens, ruimte als ook de (her)inrichting van samenlevingen, dorpen, steden.
Grondleggers van deze zienswijze zijn de Australische biologen Bill Mollison en David Holmgren. Onderzoek naar zichzelf voorzienende ecosystemen in oude (oer)bossen in Tasmanie, bracht hen inzichten om een duurzaam systeem te ontwerpen waarbij de mens in zijn basisbehoeften wordt voorzien. Andere belangrijke inspiratiebronnen werden gevormd door de leefwijze van Aboriginals en de zienswijze van de Japanner Fukuoka met zijn visie op natural farming.
Bij Harmony zijn wij getraind door Geoff Lawton. Momenteel één van ‘s-wereld meest erkende autoriteiten op het terrein van permacultuur.
Praktijk en Theorie
Leer jij door in de praktijk te ervaren?
Of door eerst theoretisch inzicht te krijgen en dan te doen?
Bij Harmony kan het allebei.
We hebben 2 routes om permacultuur in de vingers te krijgen.
Stroop je mouwen maar op! Want leren doe je deze week buiten.
Maak kennis met permacultuur door het in de praktijk te ervaren. Lekker mee te werken in de tuin. Leren over aanleg van mulchlagen, groentebedden, wateropvang, voedselbos en nog veel veel meer….
Een week waar je even helemaal weg bent uit je dagelijkse. In de mooie natuur van Zuid-Hongarije. Met een leuke groep mensen. Geheel verzorgd, lekker actief bezig en ook de nodige ontspanning.
Een PDC certificaat halen en tóch een vakantiegevoel ervaren?
Als je helemaal ondergedompeld wilt worden in de permacultuur. Van filosofie en visie tot theorie en de toepassing daarvan. Dan is de PDC een mooie manier hiervoor.
In 12 dagen doorloop je een super gevarieerd programma. Waarin studie, theorie, praktijk en ontspanning elkaar afwisselen. Je ontvangt na afloop een officieel erkend diploma waarmee je als Permacultuur Designer aan de slag kunt.
Wat anderen zeggen over Harmony…
In een mooie, rustige, natuurlijke omgeving heb ik deelgenomen aan de PDC cursus. Het was interessant, boeiend, leuk en natuurlijk leerzaam. Ik heb van al mijn losse permacultuur puzzelstukjes een hele puzzel kunnen maken. Maria en Marco jullie zijn fantastische, leuke en attente mensen die de liefde en het hele gebeuren van en voor permacultuur doorgeven. Hartelijk bedankt.Sandra van der Brande
Leren werken met de natuur om een duurzame leefomgeving vorm te geven. Harmony is een mooie plek met inspirerende, betrokken docenten – dank, Maria en Marco! Anny van der Velde
Ik had een fantastische tijd bij Harmony. Integere, warme en attente lesgevers, zéér interessante cursusinhoud, heerlijke maaltijden, een prachtige omgeving, een warme en diverse groep medecursisten. En zeer betaalbare prijzen. Wat kan een mens nog meer willen?Ingrid Hens
De cursus permacultuur bij Harmony is inspirerend, doelgericht en ontspannen. In een prachtige omgeving leer je in 10 dagen de belangrijkste principes van de permacultuur kennen. Vele praktijkvoorbeelden komen aan bod en je werkt aan een ontwerpplan voor een concrete case. Thuis kun je direct met permacultuur aan de slag. Naast kennis, brengen Marco en Maria ook hun plezier en enthousiasme over het samenwerken met de aarde over. Ondanks het intensieve programma voelde de cursus als een vakantie. Een uitje naar heerlijke thermaalbaden, het smakelijke verse eten en de goede sfeer in de accommodatie hielpen hierbij.Michiel
We hebben een hele leuke PDC opleiding gehad bij Harmony. De verzorging was meer dan voortreffelijk! Een intensief groepsprogramma, maar toch met aandacht en ruimte voor jou als persoon. Marco en Maria waren allebei erg attent. De eindopdracht was erg leuk om te doen en ik kijk er dan ook met plezier op terug. Bedankt Maria en Marco!Ingrid Groen