paardenbloemsiroop

Paardenbloemsiroop zonder suiker

De paardenbloemen schieten weer uit de grond.

Velden vol met mooie gele bloemen.

Tijd om weer paardenbloemsiroop te maken ūüôā

Naast dat ze er schitterend uitzien, zijn paardenbloemen ook heel geneeskrachtig. Ze helpen mens en dier om gifstoffen uit het lichaam te verwijderen.

Ik vind het dan ook helemaal niet erg om paardenbloemen in mijn tuin te hebben.

paardenbloemsiroop

In het voorjaar verwerk ik graag paardenbloemen in mijn keuken.

De verse bloemen en de groene jonge blaadjes gaan door salades. En ik maak er paardenbloemsiroop van.

Misschien even wennen qua smaak, maar een lekkere manier om je kinderen ook de kracht van voorjaars-paardenbloemen te geven.

Omdat ik zelf liever geen suiker gebruik, is dit een recept op basis van honing.

Wanneer je honing gebruikt is het van belang erop te letten dat deze niet te warm wordt om alle goede stofjes te behouden.

Hier is het recept:

Recept Paardenbloemsiroop zonder suiker

Je plukt ongeveer 300 mooie paardenbloemen midden op een zonnige dag als de knoppen open zijn.

Wat heb je nodig:

  • 300 paardenbloemen
  • 1 liter water
  • 400 ml honing
  • 1 biologische citroen
  • schone (steriele) glazen flessen met dop

Aan de slag:

  1. Was de bloemen voorzichtig in een bak met water.
  2. Verwijder de groene delen van de bloemen en doe ze in een pan.
  3. Voeg het water toe aan de pan en de citroen die je in stukken gesneden hebt.
  4. Laat het geheel eventjes (enkele minuutjes) aan de kook komen.
  5. Neem de pan van het vuur en laat het afgedekt 24 uur staan.
  6. Zeef  het geheel en giet het door een vergiet met daarin een schone theedoek, zodat de bloemblaadjes in de theedoek achter blijven.
  7. Wring de theedoek nog goed uit.
  8. Zet de overgebleven vloeistof op het vuur en kook het 15 minuutjes.
  9. Haal dan de pan van het vuur en laat het afkoelen tot net onder 40 graden. Dan meng je de honing er doorheen.
  10. Schenk de siroop in schone glazen flessen en doe de dop er meteen op.

Houdbaarheid: ongeopend blijft de siroop enkele maanden goed. Wanneer je een fles opent, kun je hem nog enige tijd in de koelkast bewaren.

De honing kan in de loop van de tijd wat troebel worden onder in de fles. Dit kun je dan gewoon even schudden.

Geniet ervan.

dwh_lievegroet

P.S.: Vind je dit een leuk recept?

Dan is mijn boek De Wilde Zomer wellicht ook iets voor jou.

De Wilde Zomer is een boek vol recepten dat je laat zien hoe makkelijk het is om de natuur in huis te halen. Hoe je kunt koken met wilde kruiden en zelf je eigen natuurlijke verzorgings- en schoonmaakproducten kunt maken.

Nieuwsgierig? Kijk hier voor een voorproefje

Save

Save

Save

Save

Save

Ontvang mijn GRATIS CURSUS
Natuurlijk Leven in eigen hand

Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.

Comments

  1. Author

    Hoi Jacqueline,
    Hartstikke bedankt voor het compliment. Leuk te horen dat je er blij mee bent.
    Lieve groet,
    Maria

  2. Hallo Maria,
    Ja! je boek “haal de wilde zomer in huis” ,is heel praktisch ,gezellig en een fijn formaat om in mijn buurt te hebben,mee te nemen om er mee te pronken.ook’ een siraad ‘ als het op een tafeltje , of vensterbank ligt.
    Ik ben er heel blij mee en zal het iedereen aanraden!
    Dank je wel ook voor de leuke mailtje met tips.
    Lieve groetjes
    Jacqueline

Leave a Comment