De paardenbloemen schieten weer uit de grond.
Velden en bermen vol met mooie gele bloemen.
Tijd om weer paardenbloemsiroop te maken 🙂
Naast dat ze er schitterend uitzien, zijn paardenbloemen ook heel geneeskrachtig. Ze helpen mens en dier om gifstoffen uit het lichaam te verwijderen.
Vroeger keek ik met de ogen van “een nette tuin” en toen vond ik ze maar lastig. Tegenwoordig geniet ik van deze schijnende zonnetjes op steeltjes die mijn tuin een gele pracht geven.
Ik vind het dan ook helemaal niet erg om paardenbloemen in mijn tuin te hebben.
Pluk met mate en met respect
Nu hoor je vaak mensen zeggen: “niet plukken, de bloemen zijn voor de insecten”.
En deels ben ik het daar ook mee eens.
We zouden allemaal heel veel bloeiers mogen hebben in tuinen en perken. Liefst veel wilde bloeiers (ook wel onkruid genoemd). Want juist die vinden de insecten fantastisch.
Maar als je respectvol plukt en zorgt dat er altijd voldoende overblijft, kun je rustig ook meegenieten van deze voedzame bloeiende wondertjes.
Daarbij komt dat de meeste planten snel nieuwe bloemen aanmaken op het moment dat een bloem geplukt is.
Moet je maar eens kijken hoe snel er weer een veld paardenbloemen opkomt op het moment dat het wordt gemaaid. Meer zelfs dan voorheen, omdat de plant een impuls krijgt om nieuwe bloemen te produceren (en daarmee zaden voor de voortplanting).
Paardenbloem verwerken
In het voorjaar verwerk ik graag paardenbloemen in mijn keuken.
De verse bloemen en de groene jonge blaadjes gaan door salades. En ik maak er paardenbloemsiroop van.
Misschien even wennen qua smaak, maar een lekkere manier om je kinderen ook de kracht van voorjaars-paardenbloemen te geven.
Omdat ik zelf liever geen suiker gebruik, is dit een recept op basis van honing.
Wanneer je honing gebruikt is het van belang erop te letten dat deze niet te warm wordt om alle goede stofjes te behouden.
Hier is het recept:
Recept Paardenbloemsiroop zonder suiker
Je plukt twee volle handen mooie paardenbloemen midden op een zonnige dag als de knoppen open zijn.
Wat heb je nodig:
- 2 volle handen paardenbloemen
- 1 liter water
- 300 ml honing(*)
- 1 biologische citroen
- schone (steriele) glazen flessen met dop
(*) Mocht je nu geen honing beschikbaar hebben, maar wel een andere zoetstof kun je deze vervangen hiermee. Indicatie 500 gram suiker op 1 liter water.
Aan de slag:
- Was de bloemen voorzichtig in een bak met water.
- Verwijder de groene delen van de bloemen en doe ze in een pan.
- Voeg het water toe aan de pan en de citroen die je in stukken gesneden hebt.
- Laat het geheel eventjes (enkele minuutjes) aan de kook komen.
- Neem de pan van het vuur en laat het afgedekt 24 uur staan.
- Zeef  het geheel en giet het door een vergiet met daarin een schone theedoek, zodat de bloemblaadjes in de theedoek achter blijven.
- Wring de theedoek nog goed uit.
- Zet de overgebleven vloeistof op het vuur en kook het 15 minuutjes.
- Haal dan de pan van het vuur en laat het afkoelen tot net onder 40 graden. Dan meng je de honing er doorheen.
- Schenk de siroop in schone glazen flessen en doe de dop er meteen op.
Houdbaarheid: ongeopend blijft de siroop enkele maanden goed. Wanneer je een fles opent, kun je hem nog enige tijd in de koelkast bewaren.
De honing kan in de loop van de tijd wat troebel worden onder in de fles. Dit kun je dan gewoon even schudden.
Geniet ervan.
P.S.: Aanmelden voor de nieuwe Online Jaarcursus Natuurlijk Leven is weer mogelijk!
Je kunt je weer aanmelden voor de online jaarcursus Natuurlijk Leven
Een jaar lang natuurlijk leven in praktijk – met iedere week een nieuwe les:
- 50 lessen in totaal, het hele jaar rond
- 400 minuten aan videomateriaal
- 30 wilde kruiden/planten die ik behandel
- ruim 60 nieuwe recepten om zelf aan de slag te gaan
- en een grote diversiteit van thema’s om zelfvoorzienend te leven.
- online – dus wanneer het jou uitkomt en op jouw tempo
Nu met een super leuke voorjaarskorting!
Kijk hier voor meer informatie, wat anderen er van zeggen en om je aan te melden.
Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.