zaaigrond

Niet te vroeg zaaien

Zal ik al…

Beginnen met zaden binnen voorzaaien?

Ik schrijf dit hartje winter (januari). En terwijl het nog koud is buiten, zit het voorjaar al weer in mijn bol. Want ik vind het heerlijk om jonge nieuwe plantjes te verzorgen en zo dadelijk in de lente uit te kunnen planten.

Op sociale media zie ik allerlei foto’s langskomen van kweekbakjes die al vroeg in januari worden ingericht. Tomaten, pepers, paprika’s, aubergines en meer.

Maar nee… het is nog geen tijd voor mij.

Want ik heb gezien de afgelopen jaren dat te vroeg beginnen met deze rassen, geen gewenst resultaat opleverd.

Dus ook al kriebelt het om te starten met zaaien, ik wacht nog even.

Niet te vroeg zaaien

In theorie klinkt het mooi: de planten die van oorsprong uit tropische landen komen (zoals de tomaten en paprika’s) hebben in hun land van oorsprong de mogelijkheid om gedurende het jaar heel veel zonuren op te nemen.

In ons klimaat hebben we een veel korter seizoen waar de planten het mee moeten doen (mei t/m september). Dus is het handig om tijd te winnen en binnen te starten met voorzaaien zodat plantjes in de lentezon al met blad gevormd naar buiten kunnen.

Alleen als je te vroeg start met voorzaaien, is de kans supergroot dat het mis gaat.

Sterker nog, in heb de afgelopen jaren vaak gedacht: “eigenlijk zonde van de tijd en energie om vroeg voor te zaaien”.

zaaibak

Dat komt omdat er op dit moment maar weinig licht in een dag is. Te weinig uren zon. Dus binnen heb je wel warmte, maar als je te weinig licht hebt, mist er een element.

Het gevolg is dat de jonge opkomende plantjes een race naar het licht starten, waardoor ze snel lange dunne stengels krijgen zonder enige stevige basis. Of wat ik ook gezien heb, is dat de start zodanig lastig is voor het plantje dat ze het hele seizoen het moeilijk hebben en gevoelig zijn voor ziekten en schimmels.

Een alternatief zou zijn om te starten met kunstlicht, zoals veel tomaten in kassen worden opgekweekt. Persoonlijk houd ik het liever bij het natuurlijke zonlicht.

Zoals de natuur het doet

Als je kijkt hoe de natuur het zelf doet, hoef je je eigenlijk helemaal niet druk te maken over voortijdig zaaien.

Want de tomaatjes die afgelopen seizoen op de grond zijn gevallen en die ik heb laten liggen, zullen in het voorjaar weer nieuwe tomatenplantjes als nakomertjes geven.

En ik heb gemerkt dat als deze nakomertjes in het voorjaar ontwaken en gaan groeien, ze sterk groeien met een krachtige basis. Dit zijn de planten waar ik de minste moeite mee heb, die goed geworteld zijn en veel oogst geven.

Hoe mooi de natuur gewoon zelf tot nieuwe vruchtbaarheid komt. Waar wij van kunnen meegenieten.

Eventjes wachten nog…

Betekent dat dan dat ik helemaal niet ga voorzaaien?

Jawel hoor, dat ga ik zeker wel doen!

zaaibak

Maar niet zo vroeg. Dus ik wacht tot de voorjaarszon krachtiger wordt (eind februari/begin maart) en dan ga ik zowel binnen als  buiten met mijn verhoogde zaaibakken aan de slag. Om de groenten voor te kweken die ik in het voorjaar op de groentebedden ga uitplanten.

Voor het zaaien en uitplanten ga ik ook dit jaar weer werken met de biodynamische zaaikalender. Dat is mij afgelopen jaar heel goed bevallen!

Daarbij zal ik in maart zo snel mogelijk ook mijn eigen zaaigrond maken.

Mocht je trouwens meer willen weten over zaden, lees dan mijn blog “alles over zaden“.

Tja, eigenlijk kan ik niet wachten… maar ik doe het wel.
Dan maar vast dromen over die dagen in het vroege voorjaar dat het seizoen weer gaat starten.

dwh_lievegroet

P.S.: Ook meedoen met de Online Jaarcursus Natuurlijk Leven?

Een jaar lang natuurlijk leven in praktijk – met iedere week een nieuwe les:

  • 50 lessen in totaal, het hele jaar rond
  • 400 minuten aan videomateriaal
  • 30 wilde kruiden/planten die ik behandel
  • ruim 60 nieuwe recepten om zelf aan de slag te gaan
  • en een grote diversiteit van thema’s om zelfvoorzienend te leven.
  • online – dus wanneer het jou uitkomt en op jouw tempo
  • je kunt op ieder moment starten

Nu met een super leuke korting!
Kijk hier voor meer informatie, wat anderen er van zeggen en om je aan te melden.

Ontvang mijn GRATIS CURSUS
Natuurlijk Leven in eigen hand

Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.