draadalgen

De natuur weet het toch veel beter

Er zijn momenten waarop ik mezelf even moet corrigeren.

Omdat ik met een vooroordeel naar een probleem in de natuur kijk.

Maar als ik dan goed kijk, is er helemaal geen probleem.

En word ik weer bevestigd in hoe mooi alles in elkaar zit.

Draadalgen

Neem onze grote vijver.

draadalgen

Deze is vaak in het voorjaar behoorlijk groen.

Vol met groene draadalgen.

Dit was vorig jaar precies zo het geval. Mijn eerste reactie was “bah wat ziet het water er groenig uit. Daar moeten we iets aan doen”.

Ingrijpen, of toch maar niet

Vaak hebben we snel de neiging om iets te willen aanpassen op het moment dat het anders is dan gewenst.

Maar inmiddels weet ik dat niets in de natuur voor niets is.

Alles heeft namelijk een functie. En als je  een “probleem” – zoals draadalgen – tegenkomt, kan je daar ook heel anders naar kijken.

Groen water

Wanneer het water groen is, weet je al gelijk er is iets niet in balans is.

Of te veel voeding in het water, te weinig bacteriën, het water is te zuur, de ph waarde is niet goed.

Het is zoeken naar de oorzaak, maar eigenlijk is het vaker vooral zoeken naar een snelle methode om het water weer helder te maken. Zodat het plaatje weer klopt.

In het voorjaar was het water al groen. Maar omdat er veel kikker- en paddendril  in zat, hebben we het op dat moment zo gelaten. Dan maar wat draadalgen…

draadalgen

Observeren

Toen ik even de tijd nam om de vijver echt goed te observeren, viel op dat er eigenlijk geen signalen zijn dat andere planten of dieren te lijden hebben onder de draadalgen.

Sterker nog, het bruist van het leven.

De waterplanten groeien volop. Er zijn veel insecten die van het water drinken, zoals de bijen, wespen en libellen. De vogels landen om te drinken of doen het in een duikvlucht. De kikkers springen enthousiast in het water. De vissen zwemmen vrolijk rond en de eenden zwemmen maar al te graag in deze vijver. En het water onder de algen is ontzetttend helder.

Eigenlijk lijkt er niets mis te zijn. Behalve dan dat er groene algen in het water leven.

Maar is dat eigenlijk zo erg?

Niet voor niets

De algen zijn er niet voor niets.

Tot nu toe kom ik in alles tegen dat de natuur haar middelen inzet om de balans weer te herstellen. Wanneer iets uit balans is.

De algen doen in dit geval dus iets in het proces om de balans weer te herstellen.

Tussenkomst van de mensen is niet nodig, eigenlijk helemaal niet wenselijk.

Bemoeienis

We bemoeien ons met het proces, omdat we het vertrouwen in de natuur zijn verloren.

Of omdat we geen geduld hebben om het proces van de natuur af te wachten, omdat het vaak langer duurt dan de snelle oplossing.

Waar we echter niet bij stil staan is dat snelle oplossingen ook grote gevolgen kunnen hebben.

Disbalans

Zo zijn er bijvoorbeeld middelen op de markt om de algen snel te kunnen doden. Maar alsje dit soort acties neemt, ben je snel tegen-natuurlijk bezig en maak je de disbalans alleen maar groter. En vaak is de oplossing maar van korte duur, waarna het volgende probleem weer optreedt.

Je verstoort dan ingrijpend de situatie die er is, waar de planten, insecten, vissen en alle kleine schaaldiertjes en de nog kleinere organismen aan gewend zijn geraakt. En deze middelen zijn niet geheel onschadelijk voor het leven in de vijver.

Op korte termijn is het vaak een oplossing, maar niet als je iets verder kijkt.

Dan moet de natuur weer opnieuw zoeken naar een nieuwe vorm om tot evenwicht te komen.

Probleem = oplossing

In de permacultuur is één van de uitgangspunten dat problemen niet bestaan.

Ieder zogenaamd probleem heeft een oplossing, een kans, in zich.

Zo ook de algen. Het probleem ‘de algen’ kan een oplossing worden.  Wanneer je bedenkt dat de algen een functie hebben in het geheel.

Naar mijn idee zijn de algen in onze vijver omdat er veel organisch materiaal in zit. Bladeren die gevallen zijn en op de grond liggen, vissen die in het water poepen etc.

draadalgen

Groen leven

De algen zetten deze organische materialen om in “groen leven”.

Algen bevatten veel voedingswaarde (veel stikstof, veel koolstof en fosfor).

Algenpoeder wordt in steeds grotere mate gebruikt in allerlei voedingssupplementen en wordt beschouwd als waardevolle bron voor mens, dier en plant.

Dus een enorm waardevolle grondstof, die goed ingezet kan worden.

Rijke grondstof

Ik heb de mogelijkheden voor deze nieuwe grondstof in mijn tuin eens op een rijtje gezet en werd al snel heel blij met de algengroei in mijn vijver:

  • Voer: elke dag krijgen de eenden in een bak met water vers geoogste algen. Ze smullen ervan en ook de jonge kippen eten mee.
  • Compost: ook schep schep ik wat algen uit de vijver en voeg deze toe aan mijn warme composthoop, omdat algen vol stikstof zitten en veel andere mineralen bevat, zoals koolstof en fosfor.
  • Vloeibare meststof: van de algen maak ik ook een soort van vloeibare meststof die ik gebruik om planten een extra boost te geven op het moment dat ze het moeilijk hebben. Of planten die juist door de goede vrucht productie wat extra’s kunnen gebruiken, zoals bijvoorbeeld de tomaten en de komkommers.

Een andere kijk

Ik kijk nu opeens heel anders naar de groene vijver.

Elke ochtend geniet ik even vanaf het bankje aan de vijver van al het leven wat ik voor me zie. En oogst ik een emmertje draadalgen om ze aan de eenden en kippen te voeren.

Alweer een onderwerp waarbij ik mezelf kan verbazen hoe ik in eerste instantie vol oordeel naar de natuur keek. Om vervolgens de schoonheid ervan te zien en de kans erin te herkennen.

Herkenbaar?

dwh_lievegroet

12-daagse bij Harmony

Ben je geïnteresseerd in permacultuur en hoe je anders naar de natuur kunt kijken? En lijkt het je leuk om dat als een 12-daags actief programma bij Harmony in Hongarije te doen?

Doe dan ook mee met de PDC opleiding die ik in september houdt. Er zijn nog enkele plekken beschikbaar.

De Wilde Zomer

Of misschien is mijn boek De Wilde Zomer wel iets voor jou.

De Wilde Zomer is een boek vol recepten dat je laat zien hoe makkelijk het is om de natuur in huis te halen. Hoe je kunt koken met wilde kruiden en zelf je eigen natuurlijke verzorgings- en schoonmaakproducten kunt maken.

Ontvang mijn GRATIS CURSUS
Natuurlijk Leven in eigen hand

Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.

Comments

  1. Hallo Maria,
    Ik vind het ook leuk en fijn om je Blogs te lezen. Houd me scherp en ik word er blij van.

  2. Jeetje Maria,zo ontzettend herkenbaar! Ons vijvertje ziet er ook niet heel schoon uit door de algendraden! Zelfs de buren zeggen dat mogen jullie wel eens middeltjes voor kopen! Maar als je in de vijver kijkt bruist het erin van het leven!! Visjes,kikkertjes, insecten……..zo blij om jou verhaal hierover te lezen…..gewoon laten dus zo…..en het overtollige alg gewoon lekker voor de kipjes en eendjes!

  3. Geweldige BLOG! Heerlijk om te lezen. En Permacultuur is zo gaaf. Have Fun en geniet…

    Knuf us Pim en Ellen

Leave a Comment