Ik heb Mierikswortel graag in mijn tuin staan.
In de herfst en het voorjaar, oogst ik regelmatig een stukje ervan. Omdat ze niet alleen een bijzondere smaak heeft, maar ook sterk geneeskrachtig is.
Fijne tuinplant
Mierikswortel is een plant met grote lange bladeren en kleine witte bloemetjes. Ze wordt voornamelijk voor haar wortels geoogst. De wortel is geneeskrachtig en wordt ook gebruikt als kruid cq smaakmaker.
Wanneer ik de mierikswortel oogst, snijd ik een paar stukken (van ca. 3 cm breed) van de wortel af, die ik meteen weer inplant, zodat daar weer nieuwe planten uit kunnen ontstaan voor het komende seizoen.
Mocht je nu geen mierikswortel in je tuin hebben en het in het wild niet zo snel kunnen vinden, dan kan je altijd nog bij een groenteboer of op een biomarktje de wortel kopen en een stuk van de wortel in je tuin ingraven. Dan hoef je er een volgend jaar niet meer naar op zoek te gaan 🙂
Smaak
De smaak is vrij scherp. Een beetje radijsachtig maar dan veel scherper.
Ze is heerlijk te combineren met gerechten. Bijv. in een mierikswortelmayonaise (zie recept Wilde Herfst boek), of ik maak er een mierikswortelolie van.
Geneeskracht
Mierikswortel werkt antibacterieel, schimmelwerend, slijmoplossend en urinedrijvend. Ze versterkt het immuunsysteem en is goed voor de bloedcirculatie.
Ze kan het beste vers (rauw) genuttigd worden. Dan heeft ze de meest geneeskrachtige werking.
Je kunt je immuunsysteem ermee versterken.
Natuurlijk antibiotica
Mierinkswortel is een natuurlijk antibioticum.
In het recept hieronder is mierikswortel samen met honing gecombineerd. Een fijne combinatie als je je grieperig of verkouden begint te voelen.
Mierikswortel bevat namelijk antibacteriele en antimicrobiele eigenschappen en werkt ontstekingswerend. Ze maakt de luchtwegen vrij en werkt slijmoplossend.
In combinatie met honing een superfijne combinatie.
Ook preventief te gebruiken!
Recept Mierikswortelhoning
Wat heb je nodig:
- een stuk verse wortel van de mierikswortel
- goede vloeibare honing van een imker
- klein schone glazen pot met schroefdeksel
Aan de slag:
- Was de mierikswortel goed schoon, zodat de grondresten eraf zijn.
- Schil evt. de mierikswortel, wanneer er plekken op zitten.
- Rasp de mierikswortel.
- Vul max. 1/5 van de het glas met het mierikswortelrasp.
- Schenk de honing over de mierikswortelrasp.
- Roer het met een schone lepel goed door elkaar.
- Laat dit twee dagen trekken. Dan is het klaar om te gebruiken.
Nuttig 3 eetlepels per dag verdeeld over de dag.
Let op:
Mierikswortel niet gebruiken als je maagproblemen hebt, zoals een maagzweer of brandend maagzuur. Tevens niet gebruiken bij verminderde werking van de schildklier.
P.S.: Vind je dit een leuk recept?
Wellicht zijn mijn boeken De Wilde Lente of De Wilde Zomer of De Wilde Herfst wel iets voor jou. Kleurrijke boeken boordevol makkelijke leuke recepten om zelf de natuur in huis te halen.
Aanmelden voor de nieuwe Online Jaarcursus Natuurlijk Leven is weer mogelijk!
Je kunt je weer aanmelden voor de online jaarcursus Natuurlijk Leven
Een jaar lang natuurlijk leven in praktijk – met iedere week een nieuwe les:
- 50 lessen in totaal, het hele jaar rond
- 400 minuten aan videomateriaal
- 30 wilde kruiden/planten die ik behandel
- ruim 60 nieuwe recepten om zelf aan de slag te gaan
- en een grote diversiteit van thema’s om zelfvoorzienend te leven.
- online – dus wanneer het jou uitkomt en op jouw tempo
Nu met een super leuke korting!
Kijk hier voor meer informatie, wat anderen er van zeggen en om je aan te melden.
Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.