Vroeger plukte ik madeliefjes om op de weg naar school er een ketting van te maken. Volgens mij is het een plantje dat vrijwel iedereen herkent.
Madeliefjes zijn eetbaar. Je kunt de bladeren en bloemen gebruiken in de salade, om gerechten mee te versieren, maar ook om lekkere kappertjes van te maken.
Wij gebruiken kappertjes vaak op de pizza en bij rijstgerechten.
Hieronder vind je het recept. Het is ook erg leuk om samen met kinderen de madeliefjes te plukken en het recept te maken 🙂
Wat heb je nodig voor madeliefjes kappertjes:
- een bakje vol met ongeopende madeliefjesbloemetjes
(voldoende om een glazen pot voor 2/3 mee te vullen) - appelazijn of witte wijnazijn (genoeg om een jampotje mee te vullen)
- 1 knoflookteen
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel gekneusde peperkorrels
- 1/2 theelepel mosterzaad
- 1 schoon (steriel) jampotje
Aan de slag:
1. Maak een glazen pot goed schoon.
1. Pluk madeliefjesbloemetjes die net op het punt staan om open te gaan, maar nog gesloten zijn.
2. Haal de steeltjes van de bloemknopjes.
3. Was de bloemknopjes en laat ze weer goed drogen bijv. door te verspreiden op schone handdoek.
4. Snijd het knoflookteentje in reepjes.
5. Vul een schone jampot met de knoflookreepjes, de zout, peperkorrels en mosterzaadjes.
6. Voeg de madeliefjes toe.
7. Verwarm de azijn (net niet koken) en schenk in het jampotje.
8. Draai de deksel erop en laat het langzaam afkoelen.
9. Wanneer het afgekoeld is label je het glas met de naam madeliefjes-kappertjes, en de datum.
10. Laat het vervolgens enkele weken op een donker plek staan.
P.S.: Vind je dit een leuk recept?
Dan zijn mijn boeken De Wilde Zomer en De Wilde Herfst wellicht ook iets voor jou. Kleurrijke boeken boordevol makkelijke leuke recepten om zelf de natuur in huis te halen.
Of bekijk het filmpje over mijn Online Jaarcursus Natuurlijk Leven, waar ik je door de seizoenen heen laat zien hoe je de natuur heel praktisch in huis kunt halen. Een jaar lang steeds natuurlijker leven.
Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.
Comments
Vroeger maakte ik in de zomer vaak madeliefjesthee. Heerlijk!
hoi, leuk recept
alleen zou ik het proberen met echt nog helemaal dichte madeliefknopjes.
Dat geeft nog meer smaak.
groet
paul hoftijzer