muntzeep

Lentegeuren en een recept voor muntzeep

Mmmmmm…. het is weer genieten buiten.

Groene sprietjes verschijnen boven de grond en de knoppen van de bessenstruiken geven tekens van leven. Een getjierp van jewelste in de bomen. En vooral ook de eerste lentegeuren dansen met elkaar op de wind.

Een van de eerste dankbare kruiden die ons ieder jaar begroet is Mevrouw Munt. En ze ruikt heerlijk 🙂

Haar verse blaadjes komen in allerlei varianten. In onze tuin zijn het vooral de bosmunt, pepermunt, kruismunt, watermunt en de tuinmunt (mentha spicata) als onderdeel van de tuinfamilie. In de weide is munt natuurlijk ook in vele vormen aanwezig. Uitmuntend.

munt

Wat je misschien al wist, is dat munt niet alleen lekker geurt en je er lekkere thee van kunt maken. Maar ze is ook zeer geneeskrachtig. Munt kan namelijk voor vele kwalen ingezet worden. Waaronder hoofdpijn, verkoudheid, tegen kramp, misselijkheid, tandpijn, etc.

In de winter drinken wij vooral veel thee van de gedroogde blaadjes en genieten de kinderen van muntsiroop. Maar met de komst van de lente wordt het weer genieten van verse bladeren.

Je kunt zoveel doen met Mevrouw Munt. Vers in de sla, door de pasta of als curry ingrediënt. Drogen tot thee of keukenkruid. Of bijvoorbeeld verwerken tot siroop, mondwater, tandpasta, bodyscrub of geurende muntzeep – zie hieronder een makkelijk recept hiervoor. Lekker en gezond. Want Munt bevat niet alleen de nodige dosis vitamine C en mineralen als magnesium, koper, ijzer, kalium en calcium. Het heeft ook nog eens een verdovende, antibacteriële en ontstekingsremmende werking.

Kortom, een superkruid dat blijft terugkomen in je tuin. En ook in de tuin zelf heeft Mevrouw Munt haar specifieke werking. Met haar geur trekt ze veel bijen en vlinders aan (vooral de appelmunt). En als directe buur van groenteplanten brengt ze onwenselijke insecten in verwarring met haar geurtjes. Daarnaast vinden wij munt een heerlijke “mulch”-plant. Omdat ze weelderig snel groeit, makkelijk te snoeien is en snel weer aangroeit.

Mevrouw Munt, fijn dat je er weer bent.

Recept van muntzeep

Heerlijk geurende frisse zeep die je zelf kunt maken.

Hier een recept van muntzeep met gedroogde muntblaadjes. Maar als je verse munt hebt, kan je dat ook prima gebruiken – kijk dan even helemaal onderaan bij de “NB” opmerking.

Veel plezier en succes ermee 🙂

Wat heb je nodig:

500 gram olijfolie
250 gram kokosolie
250 gram biologisch palmvet
137 gram NaOH Natriumhydroxide (zo zuiver mogelijk)
369 gram water
handvol gedroogde munt bladeren
10 ml etherische muntolie

En verder: maatbeker, glazen schaal, weegschaal, thermometer, staafmixer, cakeblik of zeepmal, houten spatel

Aan de slag:

Meet het het vet en de olie af en voeg het samen in een pan. Laat het vervolgens even staan.

Meet de juiste hoeveelheid water af en schenk dit in een glazen kom/schaal, voeg de NaOH voorzichtig toe en roer het geheel met de houten spatel zodat het goed oplost. Let op dat je niet knoeit en zorg dat het niet op je huid of in je ogen komt (in deze fase is het bijtend). Ook wordt het erg warm. Laat het en tijdje staan om af te koelen. Ik zet het meestal buiten in de raam opening omdat het niet al te fijne geur/damp heeft.

Nu verwarm je het pannetje met de olie/vet langzaam.
Je wilt dat beide ca. 50 graden zijn. Het water met NaOH moet afkoelen naar 50 graden en het pannetje met de olie/vet moet verwarmen tot 50 graden. Let op dat de olie/vet veel eerder warm is dan dat het water met NaOH afgekoeld is. Dit is het meest lastige stukje van de het geheel.

Wanneer ze beiden dezelfde temperatuur hebben (50 graden) meng je het water met NaOH met de houten lepel langzaam in de pan met de olie/vet. Deze pan heb je trouwens niet meer op het vuur staan.

Nu kun je kiezen om lang met de lepel te roeren. Of je kunt met een staafmixer verder gaan. Dit doe ik meestal. Wanneer je dit een paar minuutjes doet (ca. 5 min). Zie je dat het een dikke vla-achtige substansie wordt. Wanneer je er met een mes een snee in maakt en dit blijft zichtbaar is het klaar.

Nu meng je er de etherische olie en de gedroogde kruiden doorheen.

En dan giet je het in een mal,die je van te voren met bakpapier hebt bekleed. Wanneer de zeep na 1,5 dag hard geworden is, haal je hem eruit en snijdt hem in stukken. Deze laat je met een theedoek eroverheen minimaal 6 weken drogen. Dan is de zeep klaar.

Genieten maar!

Lieve groet
Maria

NB: Als je met verse munt aan de slag wilt, maak je er eerst muntthee van. Laat water koken en voeg een aantal takjes met verse muntblaadjes toe. Laat dit een half uur trekken. Wanneer het is afgekoeld kun je dit munttheewater gebruiken ipv het water in het recept.

Ontvang mijn GRATIS CURSUS
Natuurlijk Leven in eigen hand

Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.