Kamille
Kamille is voor mij een bijzonder plantje. Al vanaf het begin van de lente kijk ik uit naar de eerste zonnige bloempjes.
Ik vind dat zo’n bijzonder moment.
Vol respect pluk ik dan één bloempje en drink met volle teugen haar geur in. Die is dan nog niet zo sterk. Dat komt pas verderop in de zomer, maar wat kan ik er van genieten.
De geur van kamille staat voor mij synoniem aan zomer en aan ontspanning.
Mellie Uyldert schreef over kamille;
De kamille met het gouden hart, dat opspringt naar de zon, is een zonnebode, die de mens troost met levenskracht.’
Ik vind dat zo’n mooie beschrijving. En dat is ook hoe ik kamille ervaar.
Ik ben nog weleens geneigd om teveel ‘in mijn hoofd’ te zitten. En kamille haalt me eruit. In de zomer door simpelweg aan de bloemetjes te snuffelen en in de winter door een kopje kamille thee.
Kinderkruid
Kamille is ook bij uitstek een kruid wat bij kinderen past. Het kruid geeft veel rust.
Een washandje vol gedroogde kamille in het bed van een onrustig kind doet wonderen.
Rust en evenwicht
In de natuur zie je goed terug dat kamille nieuwe levenskracht brengt.
Kamille groeit weeldering op grond waar veel stress is veroorzaakt. Op bouwplaatsen is zij, samen met de klaproos, één van de eerste planten die opduikt om weer rust en evenwicht in het systeem te brengen.
Afgelopen jaar hebben ze een dijk opnieuw aangelegd en zijn er veel graafwerkzaamheden verricht. Een dijk die tot voor kort altijd vol met gras en ander groen stond is nu omgetoverd tot een wit met gele bloemenzee.
En zodra zij haar taak heeft volbracht zal de kamille hier weer plaatsmaken voor een nieuwe grasmat.
Oogsten
Ik heb dankbaar gebruik gemaakt van haar uitbundige aanwezigheid om mijn voorraad Kamille aan te vullen.
Een gedeelte heb ik gedroogd voor later gebruik.
Een tweede gedeelte staat te trekken in olie (Kamille olie werkt helend bij eczeem en een ontstoken huid. En verzachtend bij b.v. schrale baby billen).
En tot slot heb ik een gedeelte van de oogst verwerkt tot Kamille Siroop.
De kamille siroop smaakt heerlijk over ijs of door de yoghurt. En wij gebruiken de siroop graag als basis voor limonade.
Niet alleen lekker, maar de Kamille Limonade kan ook wonderen verrichten bij een onrustige buik.
Over siroop
Om een siroop lang houdbaar te maken wordt er doorgaans een grote hoeveelheid suiker aan toegevoegd.
Persoonlijk vind ik dat echt zonde van de smaak en daarnaast doet het gelijk alle gezondheidsvoordelen weer teniet.
Ik gebruik dan ook veel minder suiker. Om er toch voor te zorgen dat de siroop langer houdbaar is giet ik haar kokend heet in schone flessen en sluit ze direct af.
Zodra ze zijn afgekoeld gaan ze in de koele kelder. Op deze wijze is de siroop ongeveer 6 maanden houdbaar.
P.s Ik gebruik ruwe rietsuiker vandaar dat mijn siroop ‘bruin’ is. Bij gebruik van witte suiker of honing blijft de siroop mooi helder geel van kleur.
Kamille Siroop
Wat heb je nodig:
- 500 ml water
- 25 gram gedroogde kamille bloempjes of 30 gram verse bloempjes
- 150 suiker of honing
- Sap van twee citroenen
- 1 á 2 lege en schone flessen (samen +/- 650 ml)
Aan de slag met suiker:
- Vul een pan met 500 ml water en roer de bloempjes erdoor.
- Verwarm het mengsel tot net onder het kookpunt.
- Neem de pan van het vuur en laat het tenminste 2 uur trekken.
- Giet het mengsel door een zeef en laat goed uitlekken.
- Giet het terug in de pan en voeg de citroensap en suiker toe.
- Breng de siroop aan de kook en laat deze nog +/- 10 minuten inkoken.
- Giet de siroop kokend heet in de fles(sen) en sluit direct af.
- Laat de fles(sen) afkoelen en bewaar deze in de koelkast.
Aan de slag met honing:
- Vul een pan met 500 ml water en roer de bloempjes erdoor.
- Verwarm het mengsel tot net onder het kookpunt.
- Neem de pan van het vuur en laat het tenminste 2 uur trekken.
- Giet het mengsel door een zeef en laat goed uitlekken.
- Giet het terug in de pan en voeg de citroensap toe.
- Breng de siroop aan de kook en laat deze nog +/- 10 minuten inkoken.
- Laat de siroop afkoelen tot onder de 40 graden (handwarm).
- Roer nu de honing erdoor.
- Vul de fles(sen), sluit goed af en zet (zodra afgekoeld) in de koelkast.
- LET OP! Bereiding met honing heeft zeker zijn gezondheidsvoordelen t.o.v. suiker. De houdbaarheid neemt echter wel vaak af omdat de siroop niet kokendheet de fles in is gegaan. Ik raad je dan ook aan om siroop gemaakt met honing niet langer dan 1 maand te bewaren.
De Wilde Zomer
Vind je dit een leuk recept?
Dan is mijn boek De Wilde Zomer wellicht ook iets voor jou.
De Wilde Zomer is een boek vol recepten dat je laat zien hoe makkelijk het is om de natuur in huis te halen. Hoe je kunt koken met wilde kruiden en zelf je eigen natuurlijke verzorgings- en schoonmaakproducten kunt maken. Nieuwsgierig?
Kijk hier voor een voorproefje.
P.S.: Aanmelden voor de nieuwe Online Jaarcursus Natuurlijk Leven is weer mogelijk!
Je kunt je weer aanmelden voor de online jaarcursus Natuurlijk Leven
Een jaar lang natuurlijk leven in praktijk – met iedere week een nieuwe les:
- 50 lessen in totaal, het hele jaar rond
- 400 minuten aan videomateriaal
- 30 wilde kruiden/planten die ik behandel
- ruim 60 nieuwe recepten om zelf aan de slag te gaan
- en een grote diversiteit van thema’s om zelfvoorzienend te leven.
- online – dus wanneer het jou uitkomt en op jouw tempo
Nu met een super leuke korting!
Kijk hier voor meer informatie, wat anderen er van zeggen en om je aan te melden.
Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.