Wanneer je een houtkachel of open haard hebt, heb je na iedere winter wel een voorraadje houtas.
Ik spreek uit ervaring 🙂 In de winter is namelijk de houtkachel onze warmtebron.
Maar ook wanneer je in de zomer regelmatig de barbeque aansteekt of een kampvuurtje maakt, produceer je as.
Het is zonde om deze as zomaar weg te gooien. Want je kunt er best veel mee doen!
Welke houtas gebruik je?
Wanneer je houtas gebruikt, gebruik dan alleen de as van schoon hout. Niet van hout dat gelijmd, geverfd of behandeld is met chemicalien.
Houtas als voedingsbron
Houtas kun je prima als voedingsstof uitstrooien op het land.
Vroeger werd houtas veel gebruikt als vervangende meststof.
Dat is niet zo gek omdat houtas nog veel elementen in zich heeft die de boom destijds als voeding heeft opgenomen en in het hout heeft opgeslagen. Dit betekent dat in de as nog veel elementen zitten. Met uitzondering van stikstof en zwavel omdat deze door de verbranding verdwenen zijn.
Let op de pH waarde van je grond
Houtas kan vooral goed als voedingsstof gebruikt worden bij grond die zuur is. Dus een lage ph waarde heeft (minder dan 7). Door houtas toe te voegen verhoog je de ph waarde en wordt deze meer alkalisch.
Wanneer je een hoge ph waarde in je tuin hebt, dus de grond alkalische is (ph 7 of hoger) is het niet verstandig om houtas als extra voedingsstof te gebruiken.
De grond in mijn tuin bestaat uit een mengsel tussen leem en klei. De ph waarde is rond de 7. Wanneer ik de houtas zou strooien in de tuin zou ik daar de ph waarde dus mee verhogen. Daar ben ik zelf dus erg voorzichtig mee, waarbij ik het wel met mate strooi bij sommige bessenstruiken en fruitbomen.
Zandgronden hebben over het algemeen een lage pH waarde. Dan kun je houtas ideaal als “bemester” gebruiken.
Met mate uitstrooien
Als je houtas uitstrooit in je tuin, let er dan wel op om het in beperkte mate te gebruiken.
De diertjes in je grond – de harde werkers die zo ijverig bezig zijn om de aarde vruchtbaar te maken – kunnen het niet verdragen als er opeens grote schommelingen in pH waarde ontstaan.
Geleidelijk uitstrooien dus.
Voedingsstof voor gras
Mocht je een stukje gazon hebben, kan je daar as prima inzetten.
Je ziet vaak dat kalk gebruikt wordt om je grasveld te bemesten elk jaar. Houtas is een prima vervanger en is daarbij veel rijker aan mineralen dan kalk.
Voedingsstof voor nachtschade groenten
Planten als tomaten, paprika’s en aardappelen kunnen goed wat extra kalium gebruiken in hun groei. As is hier een welkome voedingsbron voor.
Houtas in je composthoop
Je kunt ook as in je composthoop verwerken, maar dan echt in maar in heel beperkte mate.
Het voegt mineralen toe, maar het zorgt er tevens voor dat het stikstofgehalte in je mesthoop afneemt. Dus als je te veel as toevoegt, verstoor je het composteringsproces (aangezien stikstof daar een belangrijke component in is).
Houtas als hulp tegen ongedierte
Een andere toepassing van as is het in te zetten als bestrijder van ongewenste beestjes:
- Tegen slakken:
Je kunt met as je planten in de tuin of in een plantenbed beschermen tegen slakken.Wanneer je met de houtas een lijn trekt om de planten of het plantenbed, maak je het de slakken lastig om naar de planten te gaan. Ze kruipen namelijk niet graag over de as.Let wel op als het regent spoelt de as snel weg en zal je het opnieuw moeten aanbrengen. Juist na en tijdens de regen is namelijk de tijd dat de naaktslakken zich graag laten zien. - Tegen mieren:
Heb je last van mieren, strooi dan wat houtas bij het mierennest of op de plek waar ze “binnenkomen”.
Mieren hebben namelijk een hekel aan houtas en zullen snel verkassen naar een andere plek. - Tegen ongedierte in huis:
Ook muizen, ratten en ander klein ongedierte kunnen niet tegen houtas.Wanneer je in hoekjes of daar waar je denkt dat de dieren je huis binnenkomen as legt, zullen ze daar minder snel binnenkomen. - Tegen ongedierte op kippen:
Kippen nemen heel graag een zandbad of stofbad.
Ze rollen zich dan in het stof om hiermee ongedierte tussen hun veren uit te krijgen. As kan goed gemengd worden met zand om je kippen de gelegenheid te geven om een zand- of stofbad te nemen en zich weer schoon te maken van beestjes.
Andere toepassingen van houtas in en om het huis
Er is nog een grote verscheidenheid aan toepassingen in en om het huis waar houtas een welkome hulp is:
- Geen strooizout maar strooi-as
As kan ijs en sneeuw goed laten smelten wanneer de wegen of paden hiermee bedekt zijn.
Er is maar heel weinig voor nodig. - Het is een ideaal polijstmiddel
Wanneer je zilver dof is of bijvoorbeeld je metalen pannen aangekoekt kan je een mengsel van as vermengt met een beetje water gebruiken om het weer glansend en schoon te krijgen. - Vet/olie-verwijderaar
As kan ook gebruikt worden om vetvlekken te verwijderen op stenen of cement. Bijvoorbeeld in de garage wanneer je auto olie gelekt heeft. Strooi dan as over de vlek en laat een tijdje intrekken en veeg de as vervolgens op. - Zeep maken o.b.v. loog
Vroeger werd as gebruikt om zeep van te maken. Als je as vermengt met water, dit geeft loog. Loog kan heel bijtend zijn. Wanneer dit loog volgens een bepaald proces vermengd wordt met vet, komt hier zeep uit voort. Ditzelfde loog kan ook worden gebruikt om dierenhuiden te logen. - Schoonmaken van het glas van de kachel
Met een doekje met wat as erop kun je het ruitje van de kachel schoon maken.
Er zullen vast nog wel andere toepassingen zijn te vinden waar je as voor kunt gebruiken, zoals bijvoorbeeld als materiaal voor bouwwerkzaamheden.
Mijn bedoeling was vooral je te laten zien dat je houtas niet zomaar in de prullenbak hoeft te gooien, maar dat het fijn middel is voor vele toepassingen.
Weet jij nog andere leuke toepassingen voor houtas?
P.S.: Vind je dit een leuk artikel?
Neem dan eens een kijkje bij mijn Online Jaarcursus Natuurlijk Leven, waar ik je door de seizoenen heen laat zien hoe je de natuur heel praktisch in huis kunt halen. Een jaar lang steeds natuurlijker leven.
Ook wijs ik je graag op mijn boek De Wilde Herfst. Een kleurrijk boek boordevol makkelijke recepten om zelf de natuur in huis te halen. Nu ook met het Wilde Herfst Pakket, zodat je helemaal snel aan de slag kunt.
Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.
Comments
Leuke weetjes zijn dit. #Wij hadden vroeger een kolenfornuis en mijn vader strooide ook altijd het as uit in de winter als het glad was. Hij bewaarde het in eenbak en later werd het gebruikt in de moestuin.