Honingzalf geneest wonden.
Al in de oudheid werd honing gebruikt als geneesmiddel.
Ook onze voorouders wisten dat honing super gezond is. Een lepeltje honing voor de pijnlijke keel, voor als je buikpijn had en voor op de open wond zodat deze snel geneest.
Honing is een natuurlijk anti-bioticum. Het doodt de ziekmakende bacteriën en versnelt het helingsproces.
Wondgenezing
Honingzalf is altijd fijn om bij de hand te hebben bij wondjes van klein tot wat groter.
Ook gebruik ik hem voor onze dieren.
Vorige week nog kwam onze kat thuis met een flinke wond op haar poot. Nadat ik de wond schoongemaakt had, heb ik de zalf erop gesmeerd. De wond genas gelukkig erg snel.
Natuurlijk kun je ook de honing zelf op de wond doen. Het voordeel van wondzalf vind ik dat het niet plakkerig is. Ook olijfolie werkt erg goed in de genezing van een beschadigde huid.
Geen gemiddelde honing
Ik heb het hier niet over de gemiddelde honing die te koop is in de reguliere supermarkt.
Want dit is meestal honing die zo hoog verhit is, dat de genezende stofjes niet meer werken. Hoge verhitting zorgt er namelijk voor dat de honing lang houdbaar wordt. Maar dit gaat ten koste van de kwaliteit van dit mooie product.
Ook is de oorsprong van deze honing niet altijd even zuiver. Bijen worden vaak bijgevoerd met suikerwater (in veel gevallen aangemengd met andere ingrediënten). En de honing zelf kan in de fabrieken bewerkt zijn (aangemengd, verdund, etc.).
Gebruik rauwe honing
Wil je honing hebben die geneeskrachtig is, gebruik dan honing die rechtstreeks van een goede imker komt of de biologische uit de reformzaak.
Rauwe honing die niet bewerkt is.
Hier zit namelijk alle geneeskracht in van de nectar van de wilde bloemen die de bijen verzameld hebben.
Ik heb het geluk dat we hier in het dorp een goede imker hebben, die op een natuurlijke wijze haar bijen houdt.
Van goede honing kun je heel fijn een zalf maken, die je kunt gebruiken als zalf bij wonden.
Recept van honingzalf
Honingzalf kan ingezet worden bij wonden, maar ook bij brandwonden en schrammen.
Wat heb je nodig:
- 70 gram biologische olijfolie *
- 30 gram goede kwaliteit honing *
- 15 gram bijenwas
- schoon uitgekookt glazen potje met deksel
* Omdat het om kleine hoeveelheden gaat is het handiger om het in gram te kunnen wegen. Daarom heb ik de vloeistoffen in het recept in gram weer gegeven.
Aan de slag:
- Verwarm de olijfolie tezamen met de bijenwas in een pannetje au-bain-marie.
- Wanneer de bijenwas smelt, roer het goed door de olijfolie heen, zodat er een geheel ontstaat.
- Laat het nu in het pannetje afkoelen terwijl je regelmatig roert.
- Je zal zien dat de was weer wat vastere vorm krijgt, doordat het aan de randen van het pannetje vaster wordt en een andere kleur krijgt. Roer het geheel goed. Nu is het moment om de honing toe te voegen. Mocht je een kookthermometer hebben kan je precies afmeten wanneer je onder de 45 graden kom(**).
- Roer het goed door elkaar en schenk het in een schoon potje.
- Laat de zalf afkoelen en sluit het potje dan af met een deksel.
- Bewaar de zalf op een koele droge plek.
(**) Opmerking: honingzalf wordt vaak gemaakt door de honing op hoge temperatuur toe te voegen aan de gesmolten olie en bijenwas. Daarmee lost alles gemakkelijk op en krijg je een egale gladde zalf. Je verliest daarmee wel het grootste deel van de geneeskracht van de honing, omdat je honing eigenlijk niet warmer dan 45 graden moet maken. Ik vind dat jammer dus doe het anders. Als je bijenwas warm maakt (zodat het smelt en je het kunt mengen met de olie) en weer laat afkoelen (volgens onderstaand recept), zal deze bij ca. 50 graden en minder gaan stollen. Onder de 45 graden voeg ik de honing toe. Maar dat betekent wel dat de zalf minder glad is en een beetje korrelig wordt. Dit korrelige doet echter niets af aan de kwaliteit.
P.S.: Vind je dit een leuk recept?
Misschien is dan mijn boek De Wilde Zomer of De Wilde Herfst wel iets voor jou. Beide kleurrijke boeken boordevol makkelijke leuke recepten om zelf de natuur in huis te halen.
Of wil je veel meer weten over hoe je natuurlijker kunt leven?
Neem dan eens een kijkje bij mijn Online Jaarcursus Natuurlijk Leven, waar ik je door de seizoenen heen laat zien hoe je de natuur heel praktisch in huis kunt halen. Een jaar lang steeds natuurlijker leven.
Aanmelden voor de nieuwe Online Jaarcursus Natuurlijk Leven is weer mogelijk!
Je kunt je weer aanmelden voor de online jaarcursus Natuurlijk Leven
Een jaar lang natuurlijk leven in praktijk – met iedere week een nieuwe les:
- 50 lessen in totaal, het hele jaar rond
- 400 minuten aan videomateriaal
- 30 wilde kruiden/planten die ik behandel
- ruim 60 nieuwe recepten om zelf aan de slag te gaan
- en een grote diversiteit van thema’s om zelfvoorzienend te leven.
- online – dus wanneer het jou uitkomt en op jouw tempo
Nu met een super leuke korting!
Kijk hier voor meer informatie, wat anderen er van zeggen en om je aan te melden.
Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.