Ik heb de afgelopen jaren met verschillende methodes geëxperimenteerd om eigen groenten te verbouwen.
Eén van de methoden waar ik heel enthousiast over ben is de Ruth Stout methode.
Makkelijk om toe te passen, je hebt er weinig werk aan en de opbrengst is verrassend uitbundig.
In deze blog zal ik je uitleggen wat de Ruth Stout methode inhoudt en hoe je deze zelf eenvoudig kunt inzetten.
Experiment op verharde leembodem
De grond waar ik dit experiment voor het eerst heb gedaan, bestond uit zeer verharde klei/leemgrond.
Oftewel een bodem die vrij lastig is om te starten met moestuinieren. In de zomer vormt leem namelijk een harde korst dat weinig water toelaat.
Veel mensen starten dan met het omploegen van de grond. Met de gedachte om deze losser te maken, zodat de grond makkelijker te bewerken is.
Vaak gebeurt dit door het land voor de winter een keer om te ploegen en in het voorjaar nogmaals. Waarna vervolgens de bodem ingepland wordt met gewenst gewas.
Omdat ik weet hoe desastreus ploegen is voor het bodemleven, ben ik gaan kijken naar alternatieven om op een verharde leembodem te kunnen starten met moestuinieren. En Ruth Stout kwam voor mij al snel in beeld.
Ik zal je zo uitleggen hoe deze methode van Ruth Stout werkt.
Maar laat ik alvast verklappen dat ik echt ontzettend verbaasd was hoe mooi de resultaten waren reeds na enkele maanden.
Niet alleen de oogst die eraf kwam (en dat was echt veel!).
Maar vooral was ik enorm blij met de losheid van de grond. Samen met het feit dat ik geen enkele keer water heb hoeven geven, terwijl het ontzettend warm was in de zomer.
Het ontstaan van de Ruth Stout methode
Ruth Stout (1884-1980) was een vrouw die in Amerika leefde.
Zij had een traditionele moestuin waar ze ieder jaar de grond omploegde, zaaide, de planten water gaf en het onkruid weghaalde. En natuurlijk de groente en het fruit oogstte.
Tevens gebruikte ze kunstmest en alle nodige chemische bestrijdingsmiddelen die ze nodig had gedurende een seizoen.
Toen op een dag de man die zou komen voor haar jaarlijkse ploegbeurt in het voorjaar niet kwam opdagen en zij niet in staat was zelf te ploegen kwam ze op het idee om de grond te bedekken.
Dat deed ze toen met een dikke laag hooi en daarin liet ze haar plantjes groeien.
De resultaten waren zo mooi, dat ze nooit meer anders heeft gedaan.
Hoe werkt de Ruth Stout methode:
Het begint met het bedekken van de aarde met een laag hooi van minimaal ca. 20 cm.
Bij voorkeur in de herfst. Maar eigenlijk kan het ieder moment. In mijn experiment ben ik begonnen in april en heb ik dat jaar nog veel oogst uit de tuin mogen krijgen.
Gedurende het jaar voeg je steeds weer nieuwe hooi toe, zodat de aarde goed bedekt blijft.
Wanneer je wilt zaaien,schuif je het hooi opzij en zaai je de zaden op de aarde. Als de plantjes gaan groeien en groter worden, schuif je het hooi weer voorzichtig er omheen.
Een van de grote voordelen is ook dat je gewoon kunt starten op een veldje waar nog gras aanwezig is. Omdat je een dusdanig dik pak hooi aanbrengt, krijgt het aanwezige gras (en andere kruiden die er groeien) geen zonlicht en verstikt het. Daarmee wordt het direct voedsel voor het bodemleven.
Verschil tussen hooi en stro
Hooi is gemaaid gras dat is gedroogd.
Het bestaat uit grassen en allerlei kruiden, denk maar aan de mooie kleurige weilanden vol met kruiden. Het wordt vooral gebruikt als dierenvoedsel voor bijv. paarden en schapen of konijnen.
Wij wonen in een gebied waar er veel hooi geoogst wordt in de omgeving. Dus ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik makkelijk aan grote hooibalen kan komen die ik kan verwerken in mijn moestuin.
Stro zijn stengels van granen die gedroogd zijn.
Bijvoorbeeld van tarwe. Stro wordt gebruikt in de stallen voor koeien en paarden, zodat ze op deze stro kunnen liggen. Stro wordt ook gebruikt om mee te bouwen, bijv. strohuizen.
Stro wordt ook wel gebruikt in de permacultuur om te mulchen, de bodem te bedekken. Zie hier meer over mulchen in mijn blog: “Mulchen, wat is het en hoe doe je het”.
Echter voor de Ruth Stout methode wordt hooi geadviseerd in plaats van stro. Omdat hooi beter dan stro afdekt (een fijnere structuur heeft, waardoor er veel minder zonlicht doorheen komt). Daarbij bevat hooi veel meer mineralen dan stro, zodat het bodemleven en daarmee de planten veel voeding krijgen.
Wat is er zo fijn aan Ruth Stout’s manier?
In mijn experiment heb ik onder meer een veld aangelegd met verschillende soorten biologische aardappelen.
Het was zo fijn om via deze methode te doen, want ik heb de pootaardappelen (die ik had laten wortelen) uitgelegd op de grond – er een flinke laag hooi overheen gelegd en klaar!
Zo simpel was het…
Ik was echt super verbaasd over de opbrengst toen ik aan het eind van het seizoen het hooi opzij schoof en er bakken aardappelen tevoorschijn kwamen. Echt bakken vol!
En ook het oogsten was super eenvoudig, want ik hoefde nauwelijks de grond in. De aardappelen kon ik onder het hooi zo oprapen.
Naast aardappelen had ik een aantal andere groenten als experiment gepland. Waaronder mais. En eigenlijk deed alles het waanzinnig goed.
Met uitzondering van tomaten.
Weliswaar groeide de tomatenplanten in het hooi supergoed. Maar mijn ervaring is toch met tomaten dat tomaten zonder overkapping het toch wel heel moeilijk hebben in de open lucht. Snel bevattelijk zijn voor ziekten/schimmels door bijvoorbeeld een regenachtige periode.
10 Voordelen van de Ruth Stout methode:
- Het bespaart je echt heel veel tijd (zowel in aanleg, in onderhoud als in oogsten).
- Je hoeft niet te ploegen.
- Je hoeft geen onkruid te wieden.
- Je hoeft geen water te geven.
- De grond wordt er heel los ervan.
- De grond blijft vochtig waardoor uitdroging voorkomen wordt.
- Het hooi vergaat langzaam en verbeterd de aarde.
- Doordat het verrottingsproces wat zich afspeelt in het hooi, zorgt het ervoor dat het net wat warmer is waardoor de planten in het voorjaar en najaar er duidelijk profijt van hebben.
- Je kunt starten met deze methode op zowat iedere grondsoort.
- Het is gewoon een hele leuke en ook mooie manier van groenten kweken.
Wat zijn de nadelen van deze methode:
Een groot nadeel is dat je hooi nodig hebt. En als je daar niet of heel moeilijk aan kunt komen, is dat lastig. Daarbij kost hooi natuurlijk ook wat.
Dus als je het niet lokaal tegen redelijke prijs voorhanden hebt – of als je het lastig naar je moestuin kunt krijgen, dan moet je je afvragen of dit een handige aanpak is voor je.
Wat ik verder gemerkt heb is dat bij sommige planten het fijn is om niet met zaden te starten maar met jonge zaailingen (jonge plantjes). Dan kan je namelijk meteen het hooi er omheen leggen.
De angst dat er gras of ander onkruid juist opkomt omdat je hooi gebruikt blijkt in de praktijk niet aan de orde. Wanneer je voldoende hooi gebruikt, dus wanneer je laag voldoende dik is, kunnen de zaden niet kiemen en heb je er geen last van. En het enkele onkruid of grassprietje dat wel opkomt kan je heel gemakkelijk wegtrekken omdat de grond eronder los is geworden.
Een ander nadeel dat je kunt ondervinden, is dat hooi (net als ander mulch-materiaal) een fijne thuisplek is voor slakken. Hoe ik hier zelf mee omga, is dat ik in het voor- en in het naseizoen de velden die ik met hooi heb bedekt er kippen en eenden toe laat. Dus voordat ik deze velden heb ingepland met groenten. Zij eten dan alle aanwezige slakken op, maken de grond lekker luchtig en bemesten ook nog eens. Een mooie startbasis voor de nieuwe groenten dat jaar.
Ja, ik ben een fan…
Je hebt het vast al gemerkt: ik ben een groot voorstander van deze Ruth Stout methode.
Zeker voor bodems die nog niet in balans zijn. Het is echt een makkelijke manier die echt hele mooie resultaten oplevert. En ook nog eens heel herstellend werkt voor het bodemleven.
Ik wens je veel plezier in je tuin!
Meedoen met de Online Jaarcursus Natuurlijk Leven?
Een jaar lang natuurlijk leven in praktijk – met iedere week een nieuwe les:
- 50 lessen in totaal, het hele jaar rond
- 400 minuten aan videomateriaal
- 30 wilde kruiden/planten die ik behandel
- ruim 60 nieuwe recepten om zelf aan de slag te gaan
- en een grote diversiteit van thema’s om zelfvoorzienend te leven.
- online – dus wanneer het jou uitkomt en op jouw tempo
Nu met een super leuke korting!
Kijk hier voor meer informatie, wat anderen er van zeggen en om je aan te melden.
Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.