bieslookpesto

Geneeskrachtig bieslook en recept bieslookpesto

Bieslook is een bekend keukenkruid.

Dat ik vaak in de keuken gebruik.
Zowel vers als gedroogd.

En ik maak ook graag bieslookpesto.

Erg lekker!

Hieronder het recept voor bieslookpesto.
Maar eerst iets over bieslook en haar geneeskracht.

Want deze kleine sprietjes doen veel voor onze gezondheid!

Van de lookfamilie

Vroeger was dit alom bekend.
Vandaag de dag helaas minder.

bieslookpesto

Bieslook is namelijk lid van de lookfamilie (waar de ui, knoflook, daslook ook thuis horen). En al de lookachtigen zijn goed voor onze gezondheid.

Geneeskrachtig bieslook

De Romeinen wisten reeds dat bieslook geneeskracht in zich had.

Het kruid werd onder meer gebruikt om keelpijn te behandelen, de bloeddruk te reguleren en het werd tegen zonnebrand ingezet.

Bieslook werkt ook tegen voorjaarsmoeheid, verkoudheid, gebrek aan eetlust, darm- en maagbezwaarden en jicht.

Verder helpt het je om het cholesterolgehalte, de bloeddruk en het bloedsuikergehalte te verlagen.

Bevat veel vitaminen

Nog een fijn weetje over de inhoudsstoffen van bieslook:

  • Bieslook bevat verschillende vitaminen (betacaroteen, vitamine B6, B8, C en K) en mineralen (Kalium, Calcium, Magnesium, Zwavel, IJzer).
  • 10 gram bieslook zorgt al voor 100 % dagelijkse vitamine K hoeveelheid.

Een magisch kruid

In vroeger tijden werd bieslook als magisch kruid ingezet tegen kwade geesten en ziekten.

Hiervoor hing men in huis bosjes bieslook op.

Kortom, bieslook is een heel fijn kruid om in je tuin te hebben.

Ik heb het dan ook op vele plekken staan in mijn tuin.

Een bijenplant

In mei zie je mooie paarse ronde bloemen bovenop de bieslookstengels zich openen.

De bloemen trekken onder andere bijen en zweefvliegen aan. Fijn om deze in je tuin te hebben. Dus laat zeker ook altijd wat bieslookplanten bloeien.

De bloemen zijn ook eetbaar, smaken lekker pittig.

Lekker om in een kruidenboter te verwerken.
Of om je salade mee op te fleuren.

Als de bieslook bloeit zijn de stengels op dat moment wat harder en stugger en minder lekker van smaak.

Een welkome buurplant (companion plant)

De geneeskracht van bieslook maakt dat het ook een fijne companion plant is.

Bieslook aan de voet van de appelboom helpt bijvoorbeeld een appelboom van schurft af te komen.

Bieslook biedt weerstand tegen plagen in de tuin.

En als je het eenmaal in je tuin hebt staan, is het heel makkelijk te vermeerderen.
Zoals je op deze foto ziet, kun je het vrij eenvoudig splitsen.

bieslookpesto

Zo helpt bieslook bijvoorbeeld planten in haar omgeving om geen meeldauw ziekte te krijgen. Planten die hier gevoelig voor zijn, zijn: courgette, komkommer, tomaten, druiven en aardbeien.

Bieslook oogsten

Biesloook kun je goed oogsten van maart t/m oktober.

Ik knip dan regelmatig de bieslookstengels af en gebruik ze vers of ik droog ze voor gebruik in het winterseizoen.

Het fijne is dat als je het oogst, het bosje weer opnieuw uitloopt met nieuwe stengeltjes. 
Je kunt dus op meerdere momenten oogsten door het jaar heen.

Hoe ik bieslook droog, beschrijf ik in dit artikel.

Je kunt ook bieslook in het wild vinden.
De stengels zijn dan wat dunner en de smaak is nog sterker.

Je merkt al, dat ik groot fan ben van bieslook.

Zie hieronder een recept voor bieslookpesto.
Makkelijk te maken, gezond en gewoon erg lekker!

Recept bieslookpesto

Wat heb je nodig:

  • 30 gram bieslook
  • 25 gram peterselie
  • 50 gram zonnebloempitten
  • 50 gram parmezaanse kaas
  • 100 ml olijfolie
  • zout en peper naar smaak

Aan de slag:

  1. Was de peterselie en bieslook en maak deze droog.
  2. Snijd of knip ze in stukjes.
  3. Strooi de zonnebloempitten in een koekenpan en rooster ze zonder olie kort op middel-hoog vuur totdat ze goudbruin zijn. Schud de pan regelmatig zodat alle kanten van de pitten geroosterd worden.
  4. Laat de zonnebloempitten afkoelen.
  5. Voeg alle ingrediënten met uitzondering van zout en peper in een blender en en vermeng het tot een homogene massa.
  6. Voeg naar smaak zout en peper toe.

Smakelijk!

dwh_lievegroet

P.S.: Vind je dit een leuk recept?

Dan is mijn boek De Wilde Zomer of De Wilde Herfst wellicht ook iets voor jou. Kleurrijke boeken boordevol makkelijke leuke recepten om zelf de natuur in huis te halen.

Meedoen met de Online Jaarcursus Natuurlijk Leven?

Een jaar lang natuurlijk leven in praktijk – met iedere week een nieuwe les:

  • 50 lessen in totaal, het hele jaar rond
  • 400 minuten aan videomateriaal
  • 30 wilde kruiden/planten die ik behandel
  • ruim 60 nieuwe recepten om zelf aan de slag te gaan
  • en een grote diversiteit van thema’s om zelfvoorzienend te leven.
  • online – dus wanneer het jou uitkomt en op jouw tempo

Nu met een super leuke korting!
Kijk hier voor meer informatie, wat anderen er van zeggen en om je aan te melden.