Eénjarige bestaan niet

Eénjarige planten bestaan niet

Wat zijn dat voor mooie bloemen?

Verwonderd vroeg mijn buurvrouw enkele jaren geleden wat voor mooie bloemenzee er in mijn tuin stond. Waar ze naar wees waren de diverse soorten koolplanten die in bloei stonden. Ik liep er met haar naartoe en vertelde wat het was. De koolplanten in deze vorm had ze nog nooit gezien.

Eénjarige planten bestaan niet

Koolbloemen

Toen realiseerde ik me pas dat ze dit nog nooit gezien had, omdat ze op een traditionele manier een moestuin houdt.

Ze laat ieder jaar haar land omspitten of omploegen. Het is niet handig als je om planten heen moet gaan spitten. Deze pracht aan bloemen zie je dan niet. Dat wat na de oogst overblijft gaat direct naar de composthoop. Waardoor het land er een aantal maanden kaal bijligt.

Maar wat zij dus niet heeft in haar tuin,  is de grote hoeveelheid van nuttige insecten die de bloemen bezoeken, zoals de bij, hommel e.d. Het is een gezoem van jewelste wat je in de verte al tegemoetkomt. Een uitbundig leven.

Nu is mijn buurvrouw er ondertussen aan gewend en geniet ze mee van de mooie koolbloemen pracht.  Maar niet alleen de kolen staan in bloei ook de rucola, de sla, en veel andere soorten staan in bloei.

Eénjarige en tweejarige planten

Een éénjarige plant voltooit zijn levenscyclus van kieming tot zaad binnen één jaar. Vaak wordt er vanuit gegaan dat je deze planten dus ieder jaar opnieuw moet zaaien.

Dan heb je de tweejarige planten. Hierbij heb je soorten die het eerste jaar groenten opleveren en het jaar erop de bloemen en zaden. Maar ook die het eerste jaar alleen bladeren aanmaken en het tweede jaar pas de groenten voortbrengen. Natuurlijk zijn er ook de meerderjarigen, maar die zie je bij de grote traditionele moestuinen wat minder.

Binnen het moestuin-tuinieren worden veel van deze één- en tweejarigen als tijdelijke planten gezien. Natuurlijk is dit een beeld die de zadenhandel enorm aanspreekt en waar ze ook op inspelen.

Maar dat beeld is niet juist.

De natuur regelt het zelf wel

Ik laat bewust van alle soorten groenten een paar planten per soort staan, planten die ik niet of maar gedeeltelijk oogst. Ze krijgen hiermee de kans om hun hele levenscyclus te doorlopen. Want dit zit in hun genen ingebakken.

Zo kunnen de koolplanten het jaar erop hun bloemen en zaden vormen.

Eénjarige planten bestaan niet

 

Maar ook bij de tomatenplant of de pompoenplant oogst ik enkele vruchten niet. Deze mogen rijp op de grond vallen en hierdoor komen het volgend jaar vanzelf de plantjes weer omhoog. Je hoeft dan alleen de jonge plantjes te verplanten, om ze de ruimte te geven. Bijkomend voordeel is dat er nooit een stuk tuin kaal is, maar dat er altijd leven in de tuin aanwezig is, zelfs de hele winter door.

Op deze wijze kun je eigenlijk naar praktisch alle groente kijken.

Met uitzondering van een paar groenten die niet in ons klimaat thuis horen en de winterse kou niet overleven. Denk bijvoorbeeld aan de aubergine. Ten minste dat is mij nog nooit gelukt dat de zaden het volgend jaar weer plantjes werden.

5 redenen om de natuur zijn gang te laten gaan

Wanneer je altijd van elke soort een paar planten laat staan, dan hebben zowel jij als de natuur daar baat bij:

  1. Je kunt altijd je eigen zaden opvangen. Zodat je goed zaad van eigen bodem hebt en dit dus niet in de winkel hoeft te kopen.
  2. Er komen bij de plant zelf veel jonge plantjes op van de zaden die op de grond gevallen zijn. Je hoeft hier alleen enkele plantjes te verplanten wanneer ze te dicht op elkaar groeien.
  3. Je hebt dan in het voorjaar heel vroeg al een bloeiende tuin, waardoor de nuttige insecten, zoals de bijen en hommels voedsel kunnen vinden.
  4. De goede insecten weten op deze manier je tuin te vinden om je te helpen met de bevruchting van je groenten, zoals de courgette, pompoen etc.  En helpen je met het in toom houden van de ‘vervelende’ insecten.
  5. Je krijgt een bloeiende tuin vol zoemend leven wat ontzettend mooi is om te zien. Ik kan hier enorm van genieten.

Geen zorgen om de winterkou

Koolplanten kunnen veel hebben.

De gewone winterkou kunnen ze verdragen. Echter wanneer er een hele strenge winter is (hier in Hongarije kan het bij een strenge winter soms enkele dagen onder de -20 graden zijn) dan willen de koolplanten het soms niet redden. Dit is gelukkig nog maar één seizoen gebeurd.

Toch ben ik ieder jaar weer verbaasd.

Ik zie na de winter planten die het zwaar hebben gehad en er slecht bij staan. Het lijkt alsof ze het niet gaan redden. Mensen die de tuin netjes willen houden zouden ze er dan zeker uithalen. Echter als ik een aantal weken later naar ze kijk, zijn ze weer helemaal opgeknapt. Alsof ze uitkijken naar de bloei en zich hier helemaal voor opdossen en zich klaar maken.

Eénjarige planten bestaan niet

Maria in de tuin

Geen zaaischema’s meer

De plant laat zijn zaden vallen en wanneer de tijd ervoor rijp is, zorgt de natuur ervoor dat de zaden ontkiemen. Je hoeft dus op niet op de zaadpakjes te kijken wanneer ze uitgezaaid moeten worden en hier rekening mee houden.

Als ik zelf wat zaden geoogst heb en deze wil zaaien, kijk ik altijd even wat de zaden van de plant in de tuin doen. Als zij ontkiemen dan is het voor mij de juiste tijd om te zaaien.

Kortom de natuur regelt het allemaal zelf

En hoe meer je gaat zien hoe de natuur werkt, hoe makkelijker het tuinieren wordt. Dan kun je je buurvrouw uitnodigen om met een kop thee door de tuin te wandelen langs de bloemenpracht.

Lieve groet,
Maria

dwh_lievegroet

Vind je dit een leuk artikel?

Wellicht zijn mijn boeken De Wilde Lente of De Wilde Zomer of De Wilde Herfst wel iets voor jou. Kleurrijke boeken boordevol makkelijke leuke recepten om zelf de natuur in huis te halen.

Aanmelden voor de nieuwe Online Jaarcursus Natuurlijk Leven is weer mogelijk!

Je kunt je weer aanmelden voor de online jaarcursus Natuurlijk Leven

Een jaar lang natuurlijk leven in praktijk – met iedere week een nieuwe les:

  • 50 lessen in totaal, het hele jaar rond
  • 400 minuten aan videomateriaal
  • 30 wilde kruiden/planten die ik behandel
  • ruim 60 nieuwe recepten om zelf aan de slag te gaan
  • en een grote diversiteit van thema’s om zelfvoorzienend te leven.
  • online – dus wanneer het jou uitkomt en op jouw tempo

Nu met een super leuke korting!
Kijk hier voor meer informatie, wat anderen er van zeggen en om je aan te melden.

 

Ontvang mijn GRATIS CURSUS
Natuurlijk Leven in eigen hand

Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.