Makkelijk en voedingsrijk is deze vergeten groente aardpeer.
Een meerjarige eetbare plant die vrijwel overal groeit, behoorlijk wat
oogst en mooie bloemen geeft. Bij uitstek een permacultuurplant.
Ik heb deze aard-peer dan ook graag in mijn tuin.
Vroeger was de aardpeer volop bekend. Maar omdat de aardappel veel
langer houdbaar is, werd de aardpeer uit de schappen verwijderd.
Het kan niet mis gaan
Je plant één of enkele aardperen in het voorjaar in de grond.
En voor je het weet zie je krachtige groene scheuten de lucht in
schieten tot mooie hoge zonnebloemachtige planten.
De aardpeer wordt makkelijk zo’n 2 meter hoog en geeft gele bloemen. Het is familie
van de zonnebloem, alleen worden de bloemen niet zo groot. In de zomer
vinden ze het fijn als ze ondersteund worden, zodat ze niet bij een
heftige windbui omvallen.
Aardappels versus Aardpeer
Aardappels kunnen best lastig zijn om te telen. Ze stellen veel eisen aan de grond, zijn bevattelijk voor ziekten, beestjes en weersinvloeden en moeten ieder jaar weer gepoot worden.
Dan is het een stuk makkelijker om aardperen te telen.
Je stopt ze in de grond, kijkt er niet meer naar om, en in de winter oogst je verse aardperen. Wanneer je maar wilt.
Zo makkelijk is het!
Mocht je er veel hebben dan deel je ze met je omgeving. En er blijven
er altijd wel een paar zitten die je even niet ziet. Dat betekent dat je ook volgend jaar verzekerd bent van heerlijk aardperen.
Oogsten en bewaren
Je kunt de aardperen oogsten tussen eind oktober en begin maart.
Een aardpeer houdt er niet van om lang boven de grond blijven zonder genuttigd te worden.
Hij droogt wel redelijk snel uit.
Dus mocht je aardperen willen oogsten maar niet meteen willen gebruiken, dan kun je ze het beste in een emmer met licht vochtige aarde bewaren of inkuilen. Op die manier is de aardpeer nog enkele weken houdbaar.
Zelf laat ik ze gewoon in de tuin zitten en graaf steeds een portie uit als ik ermee wil kokkerellen. Dat kan natuurlijk alleen als het niet vriest 🙂
Maar de aardpeer woekert toch?
Hij breidt zich inderdaad gemakkelijk uit. Maar als planten woekeren
word ik juist blij.
Het betekent ook dat er veel opbrengst van is in de vorm van aardperen en mulch materialen. Want snelgroeiers geven veel bladeren die je als bodembedekking in de tuin kunt gebruiken. En in mijn ervaring kan je deze grondpeer prima in bedwang houden door regelmatig snijden en oogsten.
Als je volop aardperen hebt is het interessant te weten dat in de wintertijd aardperen prima voedsel zijn voor kippen en varkens. Ik kook ze, laat ze afkoelen en de kippen vreten er heerlijk van.
6 Functies die de Aardpeer in het zonnetje zet
1. Voedsel voor de mens.
2. Voedsel voor de kippen en varkens.
3. De bloemen trekken insecten aan.
4. Als windvanger en heg.
5. Een super mulch-plant.
6. En het schijnt een goede groente te zijn als je diabetisch hebt.
In de pan
Zelf wok ik graag met aardperen.
Ik snijd ze dan in kleine schijfjes en wok ze samen met in kleine stukjes gesneden ui en knoflook, kurkuma en een handvol amandelsnippers in de pan. Een beetje nootachtige smaak hebben ze dan.
Daarnaast zijn er tal van leuke en makkelijke recepten voor aardpeer
op internet te vinden.
Toevoeging:
Net als bonen staan aardperen erom bekend dat ze voor gasvorming in de darmen kunnen zorgen. Niet iedereen vindt dat even prettig. Dus als je dit wilt voorkomen voeg dan in het gerecht een of meerder van de volgende kruiden toe: kurkuma, komijn, anijszaad en/of asafoetida (bij Toko te koop).
Hier een recept van Jamie Oliver:
Wat heb je nodig:
- 600 gr. aardperen
- een scheut olijfolie
- een aantal laurierbladeren
- 2 teentjes knoflook
- 1 scheut witte wijnazijn
- een snufje zout en peper (naar smaak toevoegen)
Aan de slag:
- Haal de schil dunnetjes van de aardperen af (dit doe ik nooit, ik schrob ze schoon met een borsteltje en water en gebruik ze dan met schil) en snijdt ze in stukken.
- Bak ze in een pan met olie op een medium laag uurtje totdat de aardperen goudkleurig zijn aan beide kanten.
- Voeg de laurier, de fijn gesneden knoflook, een scheut wijnazijn en peper en zout toe.
- Doe een deksel op de pan. Na 20/25 minuten zal alles zacht en smeuïg zijn en kan je het deksel afnemen en de laurier eruit halen.
- Bak nog een paar minuten om de aardperen knapperig te maken en dien dan direct op.
En laat ik afsluiten met Jamie’s ode aan deze vergeten groente:
Jerusalem artichokes are sweet and almost garlicky and mushroomy and gorgeous. Although called artichokes they’re actually tubers – like rough and ready potatoes. You can scrub and roast them whole like mini jacket potatoes and split them open, drizzled with a little chilli oil. You can even use them in a salad with smoky bacon. A Jerusalem artichoke’s best friends are sage, thyme, butter, bacon, bay, cream, breadcrumbs, cheese and anything smoked.
P.S.: Vind je dit een leuk recept?
Dan is mijn boek De Wilde Zomer of De Wilde Herfst wellicht ook iets voor jou. Kleurrijke boeken boordevol makkelijke leuke recepten om zelf de natuur in huis te halen.
Of neem een kijkje bij mijn Online Jaarcursus Natuurlijk Leven, waar ik je door de seizoenen heen laat zien hoe je de natuur heel praktisch in huis kunt halen. Een jaar lang steeds natuurlijker leven.
Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.