Daslook vind ik een heerlijk kruid.
Waar ik woon staat het in grote getale in de bossen.
En inmiddels ook in kleine aantallen in mijn tuin.
Vroeg in de lente vormt er in het bos een groen tapijt van daslook.
Nog voordat de blaadjes aan de bomen komen.
Wat een prachtig gezicht is dat…
En wat een aroma komt er uit het bos dan.
Natuurlijk antibioticum
Dit naar knoflook reukende kruid is niet alleen heerlijk om te eten.
Het is ook super gezond en werkt geneeskrachtig en weerstandsverhogend voor je lichaam.
Daslook is een echt voorjaarskruid dat een natuurlijk antibioticum is. Het werkt antibacterieel en schimmeldodend en is wormafdrijvend.
Ook om je na de winter te helpen om weer snel aan te sterken. Het reinigt je lichaam en helpt je lichaam bij verkoudheid en griep.
Je kunt de bladeren, de bloemen en ook de knolletjes eten. Alhoewel dat laatste jammer is omdat dat plantje dan volgend jaar niet meer terugkomt.
Een wilde voorjaarsgroente
Dit betekent dat wij als gezin in het daslookseizoen heel veel daslook eten.
Dus je ziet mij deze tijd regelmatig even naar het bos wandelen voor een mandje daslook.
Ik maak er soep van. Pesto. Het gaat rauw door de salade. Versnipperd over het brood. Op de pizza. Ik maak er daslookkaas van, daslookboter en verwerk het door warme maaltijden.
En zelfs voor mijn natuurlijke EHBO een daslooktinctuur.
Van de bloemen maak ik graag daslookolie en -azijn.
Kortom, je kunt er van alles mee doen.
Daslook is maar kort aanwezig
Ik kan eigenlijk maar één nadeel noemen van daslook.
Dat is dat daslook maar een hele korte tijd aanwezig is om te kunnen plukken.
In april sterft het bovenste gedeelte af om zich weer in de grond terug te trekken om volgend jaar weer enthousiast zich te laten zien.
Eigenlijk ook wel heel mooi, dat dit kruid zich volop laat zien de periode dat ze haar werk doet (reiniging na de winter) en zich vervolgens weer terugtrekt.
Tip:
Bewaar geen daslook in plastic bakjes of zakjes de vriezer. Al de andere producten die in de vriezer liggen zullen naar daslook gaan ruiken. En vanille-ijs met een daslooksmaak is toch best apart… (ik spreek uit eigen ervaring). In glazen potjes is wel een mogelijkheid.
Verder werkt daslook drogen niet zo goed omdat er door het drogen veel stoffen verloren gaan.
Toch lang houdbaar maken
Een fijne manier om daslook toch lang in de keuken te kunnen gebruiken, is om er een daslookpasta van te maken.
Hieronder vind je het recept.
Op die wijze kan ik altijd een beetje daslook door het eten doen, ook in de zomer en de herfst.
Of even snel daslookpesto of daslookboter ervan maken.
De pasta wordt gemaakt door daslookbladeren samen met olijfolie en zout te mixen tot je fijne pasta hebt.
De olie en het zout zorgen voor de conservering van de daslook.
Recept voor Daslookpasta
Wat heb je nodig:
- 100 gram daslookbladeren
- 8 eetlepels olijfolie
- half uitgeperste citroen
- half theelepeltje zout
- schoon steriel glazen potje (wat je uitgekookt hebt)
Aan de slag:
- Was de daslook en zorg ervoor dat het water weer van de bladeren af is. Ik leg ze dan altijd nog even verspreid op een grote handdoek totdat al het waswater verdwenen is.
- Voeg de daslook, de olie het citroensap en het zout in een blender of keukenmachine en mix het fijn tot het een gladde massa is geworden.
- Schep de pasta in een schone glazen pot tot bijna aan de rand en schenk daarboven nog een klein randje olie. (Dit zorgt ervoor dat de pasta niet met zuurstof in aanraking komt.
- Schroef de deksel erop.
- Bewaar de pasta op een koude droge plek.
Koud bewaard is daslookpasta in afgesloten potjes tot een half jaar houdbaar.
Wanneer je het potje aanbreekt in de koelkast bewaren en binnen korte tijd gebruiken.
Tip: Wil je daslookpasta voor langere periode bewaren, doe het in dan in kleine porties in glazen potjes in de vriezer (let op: potjes tot max driekwart vullen en deksel goed sluiten).
P.S.: Vind je dit een leuk recept?
Dan is mijn boek De Wilde Zomer of De Wilde Herfst wellicht ook iets voor jou. Kleurrijke boeken boordevol makkelijke leuke recepten om zelf de natuur in huis te halen.
Natuurlijk Leven, ook iets voor jou?
Neem dan eens een kijkje bij mijn online jaarcursus Natuurlijk Leven. Een jaar lang natuurlijk leven in praktijk – met iedere week een nieuwe les:
- 50 lessen in totaal, het hele jaar rond
- 400 minuten aan videomateriaal
- 30 wilde kruiden/planten die ik behandel
- ruim 60 nieuwe recepten om zelf aan de slag te gaan
- en een grote diversiteit van thema’s om zelfvoorzienend te leven.
- online – dus wanneer het jou uitkomt en op jouw tempo
Nu met een super leuke korting!
Kijk hier voor meer informatie, wat anderen er van zeggen en om je aan te melden.
Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.