Daslook en daslookpasta

Daslook vind ik een heerlijk kruid.

Waar ik woon staat het in grote getale in de bossen.
En inmiddels ook in kleine aantallen in mijn tuin.

Vroeg in de lente vormt er in het bos een groen tapijt van daslook.

Nog voordat de blaadjes aan de bomen komen.

Wat een prachtig gezicht is dat…

En wat een aroma komt er uit het bos dan.

Natuurlijk antibioticum

Dit naar knoflook reukende kruid is niet alleen heerlijk om te eten.

Het is ook super gezond en werkt geneeskrachtig en weerstandsverhogend voor je lichaam.

Daslook is een echt voorjaarskruid dat een natuurlijk antibioticum is. Het werkt antibacterieel en schimmeldodend en is wormafdrijvend.

Ook om je na de winter te helpen om weer snel aan te sterken. Het reinigt je lichaam en helpt je lichaam bij verkoudheid en griep.

Je kunt de bladeren, de bloemen en ook de knolletjes eten. Alhoewel dat laatste jammer is omdat dat plantje dan volgend jaar niet meer terugkomt.

Een wilde voorjaarsgroente

Dit betekent dat wij als gezin in het daslookseizoen heel veel daslook eten.

Dus je ziet mij deze tijd regelmatig even naar het bos wandelen voor een mandje daslook.

daslook

Ik maak er soep van. Pesto. Het gaat rauw door de salade. Versnipperd over het brood. Op de pizza. Ik maak er daslookkaas van, daslookboter en verwerk het door warme maaltijden.
En zelfs voor mijn natuurlijke EHBO een daslooktinctuur.

Van de bloemen maak ik graag daslookolie en -azijn.

Kortom, je kunt er van alles mee doen.

Daslook is maar kort aanwezig

Ik kan eigenlijk maar één nadeel noemen van daslook.

Dat is dat daslook maar een hele korte tijd aanwezig is om te kunnen plukken.

In april sterft het bovenste gedeelte af om zich weer in de grond terug te trekken om volgend jaar weer enthousiast zich te laten zien.

Eigenlijk ook wel heel mooi, dat dit kruid zich volop laat zien de periode dat ze haar werk doet (reiniging na de winter) en zich vervolgens weer terugtrekt.

Tip:
Bewaar geen daslook in de vriezer. Al de andere producten die in de vriezer liggen zullen naar daslook gaan ruiken. En vanille-ijs met een daslooksmaak is toch best apart… (ik spreek uit eigen ervaring).

Verder werkt daslook drogen niet zo goed omdat er door het drogen veel stoffen verloren gaan.

Toch lang houdbaar maken

Een fijne manier om daslook toch lang in de keuken te kunnen gebruiken, is om er een daslookpasta van te maken.

Hieronder vind je het recept.

Op die wijze kan ik altijd een beetje daslook door het eten doen, ook in de zomer en de herfst.
Of even snel daslookpesto of daslookboter ervan maken.

De pasta wordt gemaakt door daslookbladeren samen met olijfolie en zout te mixen tot je fijne pasta hebt.

De olie en het zout zorgen voor de conservering van de daslook.

Recept voor Daslookpasta

Wat heb je nodig:

  • 100 gram daslookbladeren
  • 8 eetlepels olijfolie
  • half theelepeltje zout
  • schoon steriel glazen potje (wat je uitgekookt hebt)

Aan de slag:

  1. Was de daslook en zorg ervoor dat het water weer van de bladeren af is. Ik leg ze dan altijd nog even verspreid op een grote handdoek totdat al het waswater verdwenen is.
  2. Voeg de daslook, de olie en het zout in een blender of keukenmachine en mix het fijn tot het een gladde massa is geworden.
  3. Schep de pasta in een schone glazen pot tot bijna aan de rand en schenk daarboven nog een klein randje olie. (Dit zorgt ervoor dat de pasta niet met zuurstof in aanraking komt.
  4. Schroef de deksel erop.
  5. Bewaar de pasta op een koele droge plek.

Koel bewaard is daslookpasta in afgesloten potjes zeker een half jaar houdbaar.

Wanneer je het potje aanbreekt in de koelkast bewaren.

P.S.: Vind je dit een leuk recept?

Dan is mijn boek De Wilde Zomer of De Wilde Herfst wellicht ook iets voor jou. Kleurrijke boeken boordevol makkelijke leuke recepten om zelf de natuur in huis te halen.

Of neem een kijkje bij mijn Online Jaarcursus Natuurlijk Leven, waar ik je door de seizoenen heen laat zien hoe je de natuur heel praktisch in huis kunt halen. Een jaar lang steeds natuurlijker leven.

Ontvang mijn GRATIS CURSUS
Natuurlijk Leven in eigen hand

Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.

Leave a Comment