Een voedselbos
Hoe creëer je dat zelf?
Zie hieronder een kopie van een artikel van ons dat recentelijk is verschenen in het nieuwe Mecsek Magazine.
Mocht je interesse hebben om ook een eigen voedselbos te creëren, zijn wij graag bereid om mee te denken en te doen! Stuur even een berichtje en we bespreken de mogelijkheden…
Hier kun je de hoge resolutie versie lezen.
Tekst versie:
Stel je voor: je wordt wakker, opent je ogen en wandelt naar buiten… en direct bevind je je temidden van een kleurrijke tuin vol met leven. Aan de bomen en struiken hangen vruchten en noten, vogels fluiten, vissen zwemmen in een meertje. De meeste planten zijn eetbaar, rijk aan vitaminen en mineralen, goed voor je lichaam. Je wordt je bewust… “ja ik ben thuis in Hongarije, in mijn eigen paradijsje op aarde”. Deze tuin is zo gecreëerd dat jij – en alles wat er in leeft – er zodanig in overvloed van kan eten dat je ook kunt delen met anderen. Een tuin waar je niet hoeft te wieden, niet hoeft te maaien of te spitten, maar een natuurlijk ecosysteem dat zichzelf in stand houdt. Af en toe met een snoeischaar een beetje bijknippen om het wandelen mogelijk te houden, maar verder vooral genieten en oogsten. Een utopie? Ja zeker, maar wel eentje die binnen handbereik is…
Binnen de permacultuur noemen we een tuin als deze een ‘food forest’ oftewel een voedselbos of eettuin. Het wordt steeds populairder om zelf in je eigen voed-
selbehoefte te kunnen voorzien, zonder dat daar veel energie voor nodig is. Het enige wat belangrijk is, is om bij aanvang vanuit een slim ontwerp het terrein in te richten. Zodanig dat de bodem vruchtbaar is, de waterstromen optimaal benut worden en de planten- en bomenpopulatie zo wordt samengesteld dat er een brede diversiteit aan eetbare gewassen ontstaat, eentje die ook samenwerkt in harmonie en weldoenend is voor vogels en insecten. Deze aanpak kan in het vochtige continentale Hongaarse landklimaat met de lange zomers en korte winters tot hele mooie resultaten leiden. Vanaf de aanleg kan er binnen een periode van circa 5-7 jaar al een jong voedselbos ontstaan dat aanzienlijke opbrengst levert.
Gezond!
Een andere reden waarom een voedselbos aan huis steeds inte-ressanter wordt, is de groeiende schaarste aan gezonde voeding. De huidige industriële voeding bevat nauwelijks nog gezonde mineralen en de kosten van transport, opslag en afval rijzen de pan uit. Een voedselbos direct aan huis is een heel mooi alternatief. De ruimte is er in Hongarije, het klimaat is geschikt en de aanleg betaalbaar. Daarbij komt dat voor mensen die maar een deel van het jaar in Hongarije zijn, het onder-houd van de tuin heel eenvoudig
is: het voedselbos doet het namelijk zelf – geen ingrijpen nodig (en zelfs niet wenselijk)! Dus weg met die traditionele moestuin, laat dat voedselbos maar komen…
Terug naar de natuur
Waarom zijn er dan niet veel meer mensen die dit hebben aan huis? Dit heeft er voor een belangrijk deel mee te maken dat we de af-gelopen eeuwen – met de opkomst van industrialisatie en de moderne wijze van landbouw en voedselproductie – helemaal zijn vergeten hoe het is om zelfvoorzienend te leven in… een eigen ‘Hof van Eden’. Want dat is waar we over praten, een heel vruchtbaar hof, waar de mens in harmonie met de natuur samenleeft. Eigenlijk iets heel natuurlijks dus. Laten we daar maar weer naar terug dan, dat is goed voor de mens én de aarde.
Klik hier om meer te weten over het Mecsek Magazine.
Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.