chocolade

Chocolade maken

Als ik iets écht heel lekker vind, is het wel chocolade.

Heerlijk.

Voor mij het liefst de pure met noten.

Het is voor mij één van die uitzonderingen die ik in huis haal (ook al weet ik dat de chocolade van ver moeten), omdat ik er zo intens van geniet. Wel met mate, alleen met pure ingrediënten en van de eerlijke handel.

Maar dat je chocolade ook heel gemakkelijk zelf kunt maken, had ik nog niet bedacht.

Makkelijk zelf te maken

Het recept kreeg ik van een Jouke. Dank je wel Jouke! En omdat ik de ingrediënten toch al in huis had, moest ik dit natuurlijk meteen uitproberen.

De basis is rauwe cacaopoeder, cacaoboter of kokosolie en dadels of een andere zoetstof zoals honing/rietsuiker/stevia.

Ik moet je eerlijk zeggen dat ik heel enthousiast ben geworden.
Heel lekker en erg makkelijk om zelf te maken.

Mijn kinderen mochten direct proefkonijn spelen en “ja, lekker” was het antwoord. En twee tellen later: “ja mam, dat mag je er in houden”.

Fijn, want met de feestdagen in zicht geeft mij dat allerlei leuke ideeën 🙂

Chocolade is gezond

Fijn ook om het in eigen hand te hebben.

Want nu weet ik precies wat er wel of niet in doe. En als je de pure ingrediënten gebruikt, is het nog gezond ook.

Pure cacao  (ik gebruik de organic raw cacao uit de reformzaak), zit namelijk boordevol vitaminen, mineralen en flavonoïden (een bepaald antioxidant) en is goed tegen bloed- en vaatziekten.

Super toch?

Nu kan ik dus zonder enig schuldgevoel intens genieten van een blok zelfgemaakte chocolade. Dat zal ik zeker doen!

Twee versies

Ik heb twee versies gemaakt. Eentje met kokosolie en eentje met cacaoboter.

Beiden heb ik gezoet met dadels. En ik heb bij beiden een hand hazelnoten toegevoegd, omdat ik dat gewoon lekker vind (maar dat hoeft natuurlijk niet).

Persoonlijk vond ik de cacaoboter net iets lekkerder en deze chocolade bleef wat harder (zie foto bovenaan de blog). Maar de chocolade op basis van kokosolie was ook erg lekker hoor (foto hieronder).

chocolade

Wat heb je nodig:

Recept 1

  • 100 gram kokosolie
  • 50 gram rauwe cacaopoeder
  • 100 gram dadels
  • 1 handvol hazelnoten (of andere noten of gedroogde vruchten)
  • snufje zout

Recept 2

  • 100 gram cacaoboter
  • 50 gram rauwe cacaopoeder
  • 100 gram dadels
  • 1 handvol hazelnoten (of andere noten of gedroogde vruchten)
  • snufje zout

Aan de slag:

  1. Verwijder de pitten uit de dadels.
  2. Doe de dadels in de blender met 1 a 2 eetlepels water en pureer ze zodat er een fijne massa ontstaat.
  3. Smelt de cacoaboter (recept 1) of de kokosolie (recept 2) zachtjes in een pannetje au-bain-marie.
  4. Wanneer het gesmolten is, haal je het pannetje van het vuur en voeg je de rauwe cacaoboter, het snufje zout en de gepureerde dadels toe.
  5. Schenk het in een met bakpapier beklede vorm (ovenschaal, tupperware bakje of iets dergelijks), voeg nu de noten toe door ze een beetje erin te drukken en laat de chocolade hard worden.
  6. Bij voorkeur in de koelkast bewaren.

Geniet ervan!

dwh_lievegroet

P.S.: Vind je dit een leuk recept?

Dan is mijn boek De Wilde Zomer of De Wilde Herfst wellicht ook iets voor jou. Kleurrijke boeken boordevol makkelijke leuke recepten om zelf de natuur in huis te halen.

Of neem een kijkje bij mijn Online Jaarcursus Natuurlijk Leven, waar ik je door de seizoenen heen laat zien hoe je de natuur heel praktisch in huis kunt halen. Een jaar lang steeds natuurlijker leven.

Save

Save

Save

Ontvang mijn GRATIS CURSUS
Natuurlijk Leven in eigen hand

Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.

Comments

  1. Hoi Sigrid, Leuke aanvulling! Dank je wel.
    Lieve groet,
    Maria

  2. Leuk recept! Ik smelt weleens chocolade om er specerijen aan toe te kunnen voegen, bv kardamom en kaneel, om die vervolgens weer op te stijven in een mal met kleine vormpjes. ( ijsblokjesmal bv) ook lekker met hondsdraf, dat heb ik van jou. Maar nu kan ik de choc dus zelf maken. Ik ga meteen beginnen!

  3. Beste Nicole,
    De versie met cacaoboter vond ik ook de lekkerste. Leuk dat je de cranberry’s eraan toegevoegd hebt. Dat vind ik ook het leuke dat je precies dat erin kan doen waar je smaak naar uitgaat.

  4. Hoi maria. Ik heb beide gemaakt. Ik heb er nog gedroogde cranberry aan toegevoegd. De eerste was met cacaoboter de was bij mij zachter dan die met kokosolie. Die met kokosolie smaakte bitter terwijl die met cacao veel zoeter en zachter smaakte. Ik ben helemaal gek van die met cacaoboter ? dank je voor het recept.

  5. Hoi Nicole, honing en ahornsiroop kun je 2 a 3 el naar smaak toevoegen. Succes ermee.

  6. Als ik wil zoeten met honing of ahorn siroop hoeveel kan ik daarvoor gebruiken? Groetjes nicole kipperman

Leave a Comment