Als je een groen alternatief zoekt voor het gebruik van plastic zakjes, plastic- of aluminiumfolie om etenswaar te bewaren, zijn bijenwasdoeken een hele mooie optie.
Bijenwasdoeken zijn namelijk een prima manier om voedsel in te bewaren.
Om je boterhammen in te verpakken en mee te nemen.
Om kaas, fruit of groente te verpakken om ze koel weg te leggen.
Of om schalen of potten te bedekken.
Een groen alternatief
Bijenwasdoeken zijn katoenen doeken waar gesmolten bijenwas in getrokken is.
Dit zorgt ervoor dat de poriën van de doeken volledig gesloten zijn, zodat er geen lucht of bacteriën bij het etenswaar kunnen komen. Tegelijkertijd is bijenwas bacterie- en schimmelwerend.
De doeken, die ietwat stugger zijn dan de katoenen doeken zonder de was erin, zijn makkelijk vele keren te gebruiken.
Daarom zijn deze bijenwasdoeken een mooi groen alternatief voor het gebruik van plastic en aluminiumfolie.
Ik ben er dan ook erg blij mee.
Bijenwasdoeken zelf maken
Je kunt de bijenwasdoeken in verschillende maten maken.
Ik heb de meeste doeken in het formaat 30×30 cm, 40 x 40 en rondjes van 26 cm doorsnede gemaakt. Deze laatste vind ik ideaal om boterhammen in te verpakken om mee te nemen.
Voor ons brood wat we zelf bakken, heb ik een hele grote doek gemaakt. Daar vouw ik het brood in op en leg het dan weg.
Hieronder staat het recept om de bijenwasdoeken zelf te maken.
Gebruik van de doeken
Als je eenmaal een aantal bijenwasdoeken hebt gemaakt, kun je etenswaar dat je wilt bewaren (zoals boterhammen die je meeneemt) gewoon in een doek plaatsen en de doek eromheen vouwen.
Door de warmte van je handen, wordt de bijenwasdoek soepeler en kan je het in de vorm vouwen zoals je wilt. Eventueel een touwtje om het vast te maken en klaar!
Na gebruik, spoel je de doeken af met een beetje koud tot lauwwarm water – eventueel met een beetje natuurlijk of mild afwasmiddel en je laat de doeken drogen voor het volgend gebruik.
Bij warme spullen worden de bijenwasdoeken niet gebruikt omdat dan de bijenwas zou smelten.
Ook gebruik je bijenwasdoeken niet voor vlees- of visproducten.
Houdbaarheid van de doeken
Het ligt een beetje aan hoe vaak je het gebruikt, maar ze kunnen bijna een jaar meegaan.
Wanneer de doek weer bijna als katoen aanvoelt en de bijenwas vrijwel verdwenen is, kun je gewoon er een nieuwe bijenwasdoek van te maken.
Recept om zelf bijenwasdoeken te maken:
Ik heb de bijenwasdoeken op twee manieren gemaakt in de oven en met de strijkbout.
Ik zal ze beide beschrijven.
Naast dat ik het leuk vind om te doen is het in een mum van een tijd gemaakt.
Wat heb je nodig voor bijenwasdoeken die je m.b.v. een strijkbout maakt:
- Bijenwas *
- Dunne katoenen stof in het formaat geknipt dat je wilt maken
- Bakpapier
- Schaar of kartelschaar
- Strijkbout en strijkplant of ipv strijkplant een plank die je op de tafel kunt leggen.
Aan de slag:
- Knip de katoenen stof uit in de maat die je wilt hebben.
- Leg de stof met de binnenkant naar boven, breek de bijenwas in kleine stukjes en leg deze op de stof.
- Leg een vel bakpapier er bovenop.
- Ga met de strijkbout rustig over het bakpapier. Je ziet dan dat de bijenwas smelt en de stof qua kleur donkerder wordt. Je kunt met de strijkbout de bijenwas nog wat verspreiden door wat meer druk te geven op de stof en de strijkbout naar de zijkant te bewegen.
- Vul evt. plekken waar geen bijenwas zit, nog met kleine stukjes bijenwas en strijk over het bakpapier
- Als alles dezelfde donkere kleur heeft, verwijder je het bakpapier, pak de stof snel op en hangt het even aan bijv. je droogrekje zodat de bijenwas aan beide kanten goed kan stollen.
- De bijenwasdoek voelt dan nog een beetje ruw/vettig die neemt af als de bijenwas goed gedroogd is.
Wat heb je nodig voor bijenwasdoeken die je m.b.v. een oven maakt:
- Bijenwas *
- Dunne katoenen stof in het formaat geknipt dat je wilt maken
- Bakpapier
- Schaar of kartelschaar
- Een schone kwast (die je daarna enkel voor dit kunt gebruiken)
Aan de slag:
- Knip de katoenen stof uit in de maat die je wilt hebben.
- Verwarm de oven op 90 graden Celsius.
- Leg een vel bakpapier op de bakplaat en leg daar de stof met de binnenkant naar boven bovenop. Leg de bakplaat met de doek erop terug in de oven zodat het warm kan worden.
- Verwarm de bijenwas au-bain-marie totdat de bijenwas gesmolten is.
- Haal de bakplaat uit de oven en verdeel met een kwast de vloeibaar geworden bijenwas zo gelijkmatig mogelijk over het doek. (Wanneer het niet meer makkelijk verdeelbaar is, zet de bakplaat eventjes weer terug in de oven en de kwast in de warme vloeibare bijenwas en ga je na enkele minuten verder met het verdelen van de bijenwas over het doek).
- Zet de bakplaat weer eventjes terug in de oven en haal deze na een paar minuten eruit om nogmaals met de kwast (zonder nieuwe bijenwas toe te voegen) te zorgen dat de bijenwas zo eerlijk mogelijk verdeeld is.
- Pak de stof voorzichtig met twee vingers op en hang het even aan bijv. je droogrekje zodat de bijenwas aan beide kanten goed kan stollen.
- De bijenwasdoek voelt dan nog een beetje ruw/vettig die neemt af als de bijenwas goed gedroogd is.
* Bijenwas, ik gebruik zelf vellen bijenwas. Maar je kunt ook bijenwas-pallets of geraspte bijenwas van een blok gebruiken.
Ter info:
Soms wordt er geadviseerd om bij het maken van bijenwasdoeken jojoba-olie te gebruiken. Ik heb dit zelf ook uitgeprobeerd. Maar om eerlijk te zijn, zie ik er zelf van af om deze olie te gebruiken. Niet alleen is de jojabo-olie ontzettend duur, het moet ook nog van ver komen. Ik merk in de praktijk dat het niet echt nodig is. Qua structuur is er niet veel verschil en de bijenwas op zichzelf werkt voldoende bacterie- en schimmelwerend.
Veel plezier ermee!
P.S.: Vind je dit een leuk artikel?
Neem dan eens een kijkje bij mijn Online Jaarcursus Natuurlijk Leven, waar ik je door de seizoenen heen laat zien hoe je de natuur heel praktisch in huis kunt halen. Een jaar lang steeds natuurlijker leven.
Of wellicht is mijn boek De Wilde Zomer of De Wilde Herfst iets voor jou. Beide kleurrijke boeken boordevol makkelijke leuke recepten om zelf de natuur in huis te halen.
Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.