De bataat wordt ook wel zoete aardappel genoemd.
Dat komt omdat een bataat qua vorm en structuur en inhoudstoffen wel iets weg heeft van een aardappel.
Maar eigenlijk is de bataat helemaal geen familie van de aardappel.
Van Mexicaanse origine
De bataat komt oorspronkelijk uit Mexico.
Je kunt ze in allerlei varianten aantreffen.
De meest bekende is wel de oranje kleurige.
De bataat is tegenwoordig makkelijk te verkrijgen als groente.
Het is een voedzame en gezonde groente, die veel vezels en vitamines en mineralen bevat.
Ook de bladeren zijn prima te eten
De bataten die je in de winkel koopt, zijn de ondergrondse delen van de plant.
Maar als je bataten zelf in de tuin of in de kas hebt staan, kun je ook de bladeren prima eten.
Deze bladeren lijken op spinazie en smaken hier ook wat naar. Dus overal waar je spinazie in gerechten tegenkomt, kun je ook bataatblad gebruiken.
Ik vind het zelf altijd heel mooi, als ik een groente heb waar ik vele delen van kan gebruiken.
Fijner te kweken dan aardappelen
Vergeleken met aardappelen, zijn bataten goed zelf te kweken.
Ik vind ze zelfs fijner te kweken dan aardappelen.
Niet alleen omdat bataten superlekker zijn en heel gezond. Maar ook omdat bataatplanten vergeleken met aardappelen niet zo gevoelig zijn voor ziekten en aanvallen van plaagdieren.
Er is alleen één nadeeltje.
De bataat heeft namelijk een lang en liefst warm groeiseizoen nodig om mooie grote knollen te kunnen voortbrengen.
Het klimaat in Nederland en België is er vaak niet naar om bataten in de grond te leggen en dan net voor de eerste vorst een grote oogst te hebben.
De natuur een handje helpen
Maar je kunt de natuur hierbij een handje helpen.
En wel door binnen de bataat-plantjes voor te kweken in een warme omgeving. Waardoor je het seizoen ietwat verlengt.
Verder kun je de bataat in het Nederlands/Belgische klimaat het beste planten in een kas of in grote potten of manden.
Dit laatste maakt het namelijk mogelijk om tegen de tijd dat de nachtvorst in de herfst zich aandient, je de planten in een warmere ruimte kunt zetten, zodat ze nog een tijdje kunnen doorgroeien.
Ik zorg zelf dat ik altijd wat bataten overhoud van afgelopen jaar, waarbij ik in januari/februari start om de jonge bataat planten voor het nieuwe jaar weer te laten uitlopen.
Hieronder enkele tips bij het opkweken van deze nieuwe generatie bataat plantjes:
Tips bij het kweken van bataat planten
- Start met goede biologische bataten. Het is namelijk belangrijk dat de bataten niet ingespoten zijn met een middel dat er voor zorgt dat de plant geen uitlopers zal maken. De plant moet juist wel uitlopers kunnen maken.
- Gebruik niet te weinig water. Zorg dat de bataat voor een groot deel in het water hangt. Dit zorgt er aan de ene kant voor dat de bataat veel wortels aan gaat maken. Tevens dat op de rand waar het water in lucht overgaat, je stekken krijgt die zowel een groene steel met blaadjes hebben als ook worteltjes. Hierdoor kun je later de stek met worteltjes en al eraf halen en kun je het meteen in aarde planten.
- Ververs het water zeer regelmatig (heel belangrijk!). Als de bataat in geel-groenig water staat zal hij snel gaan rotten. Ik ververs zelf tenminste 1, vaak zelfs 2 keer per week het water.
- Zorg ervoor dat de bataat op een warme, lichte en tochtvrije plek staat.
- Praat regelmatig liefdevol tegen je bataten 🙂
Kweken van de bataat
Wat heb je nodig:
- Biologische bataten
- Schone glazen of schone glazen potten
- Cocktailprikkertjes
- Bronwater of regenwater
Aan de slag:
- Afhankelijk van hoeveel bataten je hebt, bepaal je of je ze door midden snijdt, waardoor je twee helften krijgt of 1 bataat in zijn geheel gebruikt. Dat laatste is het makkelijkste ivm mogelijk aantasting door schimmels. Ik deel ze alleen door midden als ik maar één of twee bataten van een bepaald soort heb.
- Prik op 1/3 van boven gezien in de zoete aardappel 2 of 3 cocktailprikkertjes op gelijke afstand van elkaar.
- Zet de bataat in de glazen pot of in het glas. De bataat hangt als het ware met deze houten prikkers aan de rand vast.
- Vul het glas tot bijna bovenaan het glas met water. *
- Zet het glas met de bataat op een warme lichte plaats.
- Verschoon het water regelmatig (in ieder geval zeker 1 x per week). Het duurt een poos voordat je de eerste wortels naar beneden ziet groeien en daarna groeit ook de stengel waar zich bladeren aan ontwikkelen naar boven.
- Wanneer de stekken zo’n 10 cm groot zijn kun je ze voorzichtig van de bataat af halen. Zet ze in een schoon glaasje water als ze nog geen wortels hebben of plant ze direct uit in een potje met aarde als ze al wortels heeft.
- Zet ze vervolgens weer op een warme plek.
- Laat ze in april-mei al wennen aan het weer buiten, maar bescherm ze tegen nachtvorst.
- Na ijsheiligen kunnen ze definitief buiten blijven.
- Zorg dat ze voor de eerste nachtvorst in de herfst binnen gezet worden of geoogst worden.
* Je kunt de groei van de wortels activeren door een scheutje wilgenstekmiddel toe te voegen.
P.S.: Aanmelden voor de nieuwe Online Jaarcursus Natuurlijk Leven is weer mogelijk!
Je kunt je weer aanmelden voor de online jaarcursus Natuurlijk Leven
Een jaar lang natuurlijk leven in praktijk – met iedere week een nieuwe les:
- 50 lessen in totaal, het hele jaar rond
- 400 minuten aan videomateriaal
- 30 wilde kruiden/planten die ik behandel
- ruim 60 nieuwe recepten om zelf aan de slag te gaan
- en een grote diversiteit van lessen met thema’s om meer zelfvoorzienend te leven.
Kijk hier voor meer informatie, wat anderen er van zeggen en om je aan te melden.
Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.