aardappelzalf

Aardappelzalf voor huidkloven

Het is een typische winterkwaaltje: huidkloofjes in je lippen, handen en voeten.

Je huid heeft namelijk in de winter best veel te verduren: koud guur weer buiten, wind, droge warme lucht binnenshuis. Als de huid dan uitdroogt, ontstaan er kloofjes.

Dat kan heel irritant zijn en erg pijnlijk.

Een hele praktische oplossing komt uit onverwachte hoek: de aardappel.

En hij werkt. Ik gebruik aardappelzalf zelf ook en ben er blij mee!

De aardappel helpt je

De ‚Äúgewone‚ÄĚ aardappel mag af en toe best even in de spotlights staan.

Want als aardappel-etend land is deze bijzondere groente wat alledaags geworden. Maar zo gewoon is deze plant niet hoor.

Oorspronkelijk komt de plant uit het Andesgebergte in Zuid-Amerika. De aardappel werd tijdens de koloniale tijd naar Europa meegebracht.

Het is een basische groente, dus als je last hebt van veel urinezuur in je lichaam (zie ook mijn blog over verzuring)- helpt ze je om meer neutraal te worden.

Ook als je regelmatig last hebt van opkomend maagzuur kan je profijt hebben wanneer je wat vaker aardappelen eet. De aardappelen neutraliseren het zuur wat.

Aardappelen werken versterkend, verkwikkend en verzachtend en zijn tevens een diureticum (bevordert de afgifte van water door de nieren).

aardappelzalf

De aardappel bevat veel waardevolle stoffen

Aardappelen bevatten koolhydraten in de vorm van zetmeel, eiwit en een serie essenti√ęle aminozuren. Die zorgen voor de opbouw van onze spieren en organen.

Tevens bevatten aardappelen vitamine C, B1, B2 en kalium, ijzer, magnesium, calcium en phosphor, natrium.

Een familielid van de nachtschade

Aardappel behoort bij de nachtschade groenten.

Dat betekent dat alle groene delen van de plant (net als bij de tomaat) veel Solanine bevat – een stofje dat giftig is. De aardappelknol is goed te eten wanneer het geen groene delen meer heeft.

Wanneer je aardappel nog groene delen bevat, zoals groene stukjes of kiempunten moet je deze dus goed wegsnijden.

Wat kun je verder met aardappel doen

Naast een lekkere en gezonde basis voor maaltijden, kan de aardappel op allerlei andere manieren een helper zijn voor de mens.

Een tijdje geleden heb ik je laten zien hoe je van de schillen voedende haarspoeling kunt maken. Net als voor je haar, kan de aardappel ook goed helpen bij de verzorging van de huid.

Zie hieronder het recept voor aardappelzalf

Deze zalf helpt je om de huid zacht en soepel te maken en te genezen, wanneer deze kloofjes heeft of ruw is. Goed te gebruiken dus  bij ruwe voeten, handen, ellebogen en kloofjes.

Om de zalf te maken zul je eerst een maceraat (oftewel olie) moeten maken van aardappel, zoals hieronder beschreven. Vervolgens kun je van het maceraat de zalf of de crème maken.

Stap 1: Aardappelmaceraat maken

 

aardappelzalf

Wat heb je nodig:

  • 2 biologische aardappelen (gemiddelde maat)
  • 250 ml olijfolie of raapzaadolie
  • schoon glazen potje met een katoenen doekje en elastiekje of touwtje

Aan de slag:

  1. Was de aardappelen en verwijder alle groene delen.
  2. Rasp de aardappelen.
  3. Schenk de olie in een pan en voeg daar de geraspte aardappelen aan toe.
  4. Verwarm de olie zachtjes op een laag vuur en roer de geraspte aardappelen zachtjes op en neer. Het vocht uit de aardappel moet verdampen. Dit duurt een tijdje.
  5. Giet de olie met de geraspte aardappelen in een schone glazen pot. Laat deze onder dagelijks even roeren 2 weken trekken.
  6. Zeef de olie door een vergiet met daarin een schone doek, zodat de vaste delen uit de olie in de doek achter blijven.

Stap 2: Aardappelzalf maken

 

aardappelzalf

Wat heb je nodig:

  • 140 gram aardappelolie (zie hierboven hoe te maken)¬†*
  • 20 gram bijenwas
  • een schoon potje met deksel van ca. 200 ml

Aan de slag:

  1. Verwarm de olie samen met de bijenwas au-bain-marie tot de bijenwas gesmolten is.
  2. Roer het heel goed door elkaar.
  3. Schenk de nog vloeibare zalf in een schoon potje.
  4. Wanneer de zalf afgekoeld is, sluit het potje met de deksel.

Alternatief: aardappelcrème

Normaal is bij al mijn recepten mijn¬†uitgangspunt dat ik het heel simpel houd en met basis ingredi√ęnten werk, maar dit keer een uitzondering op de regel.

Als extra ingredi√ęnten heb je dan Sheaboter en wolvet (Lanoline) en water nodig.

aardappelzalf

Het resultaat is een cr√®me die net wat zachter smeerbaar is en¬†prettig aanvoelt op de huid. Op zich is de aardappelzalf met alleen de bijenwas een prima product dat ik graag gebruik. Maar mocht je toevallig een keertje wat extra’s willen, is dit leuk om te proberen.

Wat heb je nodig voor de aardappelcrème ca. 100 ml

  • 30 gram aardappel olie (zie hierboven hoe te maken) *
  • 24 gram wolvet (lanoline)
  • 6 gram sheabutter
  • ¬†7 gram bijenwas
  • 42 gram gekookt water *
  • 10 druppels etherische olie naar keuze (bijv. lavendel of rozemarijn)
  • een schoon potje met deksel van ca. 200 ml

Aan de slag:

  1. Kook het water en laat het wat afkoelen.
  2. Verwarm de olie, de bijenwas en het wolvet au-bain-marie tot de bijenwas gesmolten is.
  3. Haal het pannetje van het vuur waarin de olie, bijenwas en wolvet gesmolten zijn en voeg de sheabutter toe en roer het goed door.
  4. Verwarm in een ander potje het water au-bain-marie **
  5. Wanneer de bijenwas gesmolten is (rond de 60 graden) en het water ook ongeveer even warm is, haal je ze van het vuur en meng je ze door elkaar door het water langzaam bij het oliemengsel te gieten en het goed te roeren.
  6. Roer een poosje en voeg de etherische olie toe. Blijf roeren net zo lang roeren totdat het afgekoeld is. Het krijgt dan ook een wittere kleur. Het is belangrijk om te blijven roeren omdat anders het vetgedeelte en het watergedeelte weer van elkaar gaan scheiden.
  7. Wanneer het afgekoeld is, kun je de crème in een schoon potje scheppen en de deksel sluiten.

* Let op afmeting is in gram

** Tip: Ik gebruik wanneer ik twee glaasjes au-bain-marie moet opwarmen, een standaard klein steelpannetje. Leg daar een schone vaatdoek op de bodem. Vul het met water en zet daar de twee schone steriele glazen potjes in.

Heel veel plezier met het maken van de zalf en/of crème.

dwh_lievegroet

P.S.: Vind je dit een leuk recept?

Dan is mijn boek De Wilde Herfst wellicht ook iets voor jou. Een kleurrijk boek boordevol makkelijke leuke recepten om zelf de natuur in huis te halen. Nu ook met een Wilde Herfst Pakket, zodat je helemaal snel aan de slag kunt.

 

Save

Save

Ontvang mijn GRATIS CURSUS
Natuurlijk Leven in eigen hand

Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.

Comments

  1. Hoi Jean, ongeveer 1 uurtje. Je kunt zien als er geen of bijna geen kleine belletjes meer omhoog komen.

  2. Kun je aangeven hoelang het ongeveer duurt tot dat het vocht voldoende is verdampt?

  3. Beste Jean,
    Je kunt aardappelen met schil gebruiken. Dit heeft eigenlijk de voorkeur omdat in de schil veel goede ingredi√ęnten zitten. Het is wel belangrijk dat het biologische aardappelen zijn. Tevens moet je alle groene delen verwijderen.
    Maar het is ook mogelijk om het zonder schil te doen. Succes.
    Lieve groet, Maria

  4. Een vraagje: gebruik je voor dit recept geschilde aardappelen of aardappelen met schil?

Leave a Comment