projecten

Warme projecten in beeld

De afgelopen maanden hebben we niet stil gezeten.

ER IS ZELFS SUPERVEEL GEBEURD

Om je een kijkje te geven in onze keuken, hebben we van recente projecten foto’s onder elkaar gezet.

5 Projecten waar we het warm van krijgen

Hoezo warm?

Nou ja, het is een thema dat bij allemaal terug komt.
In verschillende vorm:

– hartverwarmende samenwerking tussen families die de schouders zetten onder een dorpsproject

– toegepaste zonnewarmte voor de nieuwe voedseldroger (nou ja nieuw: onze oude vaatwasser heeft een tweede leven gekregen)

– de letterlijke warmte van de pizza/broodoven als trotse aanwinst in de buitenkeuken

– de potentiële warmte opgeslagen in het nieuwe houthok – eentje speciaal ontworpen voor solitaire bijen

– en de warmte die Maria voelt bij de nieuwe groep loopeenden in de tuin, mooi te zien hoe alle dieren samenleven (en geen probleem met slakken meer)

Niks winterkoude.
Het is warm genoeg hier.

Neem hieronder een kijkje…

Permaliget, reconnecting people to nature.

project_permaliget

Afgelopen jaar zijn we samen met vrienden een Permacultuur project gestart in Abaliget. De naam Permaliget is daarvan dan ook afkomstig.

Het is een gemeenschapsproject waarin we lokaal informatie verstrekken op het gebied van permacultuur en gezonde voeding. En met de mensen die meedoen concrete acties starten. Inmiddels is er een vaste groep families die meedoen en het breidt zich stap voor stap iedere keer uit. Elke twee weken komen we samen om thema’s te bespreken.

Een van de eerste gezamelijke acties is om samen met de basisschool in het dorp een community/schoolgarden op te zetten. Een moestuin waarin schoolkinderen en mensen uit het dorp kunnen leren hoe je op natuurlijke wijze je eigen groente en fruit kunt kweken.

We hebben van de gemeente een fijne plek toegewezen gekregen. Er is reeds een hek omheen gezet (om de herten te weren, want die lusten de jonge beplanting wel). En de eerste fruit- en notenbomen zijn reeds geplant. De schoolkinderen werkten hard mee en vonden het te gek!

Meer uitleg over het project en het verloop ervan zal in de komende weken volgen.

 

Een 2e leven voor de oude vaatwasser

project_voedseldroger

De wens was er al een tijdje om een zonnedroger te hebben. Om fruit, paddestoelen en kruiden makkelijk te kunnen drogen. Met hulp van de zon. Want zon hebben we in de zomer volop 🙂

Marco heeft zijn creatieve hoed opgezet en heeft een oude vaatwasser omgebouwd tot prima functionerende zonnedroger. Met een lekker nazomer-zonnetje werd het al snel 60 graden overdag in de “oven”.

De voorraad gedroogde appeltjes en pruimen was heerlijk deze winter. Een uitgebreide beschrijving van hoe deze zonnedroger gebouwd is komt in een apart bericht te staan.

 

Verse zuudesembroden en rustieke pizza’s

project_leemoven

Onze buitenkeuken hebben we uitgebreid met een houtgestookte leemoven. Ook het fornuis en het kleine oventje stoken we op hout.

Superblij.

En heel praktisch als er groepen zijn. Maar natuurlijk ook zelf genieten van het verse zuurdesembrood en de rustieke pizza’s die we zo kunnen afbakken.

Met de lente in zicht gaan we ‘m binnenkort zeker opstoken.

 

Een houthok voor de insekten

project_houthok2

We hebben een houthok gebouwd met alvast een voorraad hout voor komende winter.
Als je dan toch wanden moet maken, waarom niet meteen als een insekten-hotel?

Alle gaatjes in de boomschijven zijn plekken waar insekten – zoals solitaire bijen – graag inkruipen. Ook prima als broedkamer voor de nakomelingen.

Leuk hoe iedereen daar anders naar kan kijken.

Want daar waar wij graag veel insekten in onze tuin hebben, kwam de buurman ons waarschuwen dat er beestjes in de gaten zouden komen.

Rennende eenden in de tuin

project_eenden

Maria is super blij met de horde Indiase loopeenden die vanaf de zomer door de tuin rennen. Prima slakkeneters, hebben we gemerkt. En ze zijn dol op zwemmen in de vijvers.

Inmiddels zijn ze ook al flink aan de leg. Dus de voorraad eieren loopt lekker op. Ook hier maken we een apart blogartikel van.

Tot slot, nog niet in beeld, maar wel leuk om te noemen.

Deze winter hebben we onze groepsruimte verder uitgebreid zodat we deze zomer grotere groepen kunnen ontvangen.

En elk lapje gras is verdwenen uit de tuin. In het najaar is het laatste stukje grasveld volledig bemulched met compost, bladeren en stro. Maria kan niet wachten tot de winter voorbij is om nieuwe groentebedden aan te leggen. En Marco is helemaal blij met het vooruitzicht dat hij niet meer met de grasmaaier aan de slag hoeft 🙂

Ontvang mijn GRATIS CURSUS
Natuurlijk Leven in eigen hand

Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.

Comments

  1. Wauw Maria;…….dit klinkt allemaal zo blij! Jullie hebben op 1 jaar tijd zoveel gerealiseerd! Misschien zie ik jullie op een ander tijdstip want de permapraktijkweek interesseerd me wel! Goed bezig, jullie..groeten aan Marco, Anne en de jongens..
    ilse

Leave a Comment