bloemen

15 Eetbare zomerse bloemen

Vandaag liep ik een rondje door de tuin.

En er waren zo veel bloemen die me verwelkomden.

Ik werd er gewoon helemaal blij van 🙂

Niet alleen zorgen ze voor schoonheid, kleur en heerlijke geuren in de tuin.
Ze zijn voor super veel insecten een voedingsbron.

En vele van de bloemen zijn ook voor de mens prima eetbaar.
Inzetbaar, zowel vers als in gedroogde vorm.

Zowel vers als gedroogd

Daarom hier 15 eetbare bloemen die ik in mijn rondje tegenkwam.

Allemaal bloemen die je vers kunt gebruiken, maar ook waarvan je er diverse kunt drogen.

Drogen doe ik vooral als ik de bloemen op een later moment wil gebruiken in theemengsels of ze wil inzetten om er een tinctuur of een zalf van te maken.

Ik merk dan ook dat mijn zonnedroger de afgelopen weken echt heel veel overuren aan het draaien is. Inmiddels zijn daardoor mijn potten gedroogde kruiden en gedroogde bloemen mooi aangevuld.

Uiteraard zijn dit lang niet alle bloemen die je kunt eten en drogen. Er zijn er nog veel meer. Maar wellicht haal je er wat leuke inspiratie uit…

En ik hoor het graag van je, als jij andere bloemen gebruikt in je maaltijden of in gedroogde vorm.

15 eetbare zomerse bloemen

bloemen

1.  Goudsbloem
De gehele bloem of de los geplukte bloemblaadjes gebruik ik als versiering voor over de salade, de bloemblaadjes voor in de pesto en over andere gerechten en toetjes of taart.

bloemen

2. Cichorei
Gehele bloem mooi als versiering op de salade of op een gerecht. Heeft een licht bittere smaak.

bloemen

3. Hibiscus
Smaak is licht zurig. Kan toegevoegd worden aan de salade of je kunt er hibiscuswater of siroop van maken of thee. (ter info: De hibiscus die als thee verkocht wordt is een hibiscussoort die niet als vaste plant in het Noord-Europese klimaat overleeft, die enkel als kuipplant kan overleven hier.)

bloemen

4. Teunisbloem
Hele lekkere bloem voor in de salade of als versiering op gerechten.

bloemen

5. Korenbloem
In zijn geheel of enkel de bloemblaadjes kunnen in de salade. Vers of gedroogd voor thee mengsels.

bloemen

6. Dropplant
Zoetige anijsachtige smaak. De kleine lipbloemetjes kun je los duwen en over de salade verspreiden. Ook kun je de bloemen in water laten trekken. Je krijgt dan water met een dropachtige smaak.

bloemen

7. Oost-indische kers
De gehele bloem is te verwerken in de salade en de smaak is licht pittig.

bloemen

8. Rode klaver
Verse bloemen als decoratie door de salade. Vers of (heel goed) gedroogd voor thee. Ook kun je limonade van rode klaver bloemen maken.

bloemen

9. Courgettebloemen
Erg lekkere bloem om te vullen met bijv. roomkaas, of met een mousse, of met andere groenten. Ook zijn de bloemen lekker door de salade.

bloemen

10. Lavendel
Lavendelbloemetjes kunnen goed gebruikt worden in gebak (koekjes, muffins) maar ook over ijs of over salade.

bloemen

11. Broccolibloemen
Bloemen van de broccoli kun je gebruiken als versiering door salade of over andere gerechten. Verrassend toch?

bloemen

12. Duizendblad
Sterk van smaak. Klein beetje als versiering door de salade. Geeft wel snel een te intense smaak. Van de bloemen gedroogd of vers kan een thee gezet worden.

bloemen

13. Fluweelboom
De bloemtrossen kun je aan water toevoegen. Wanneer je dit een aantal uren laat trekken heb je citroenachtige limonade.

bloemen

14. Paardenbloem
Gehele bloem of alleen het geel van de bloem te gebruiken in salade, om siroop van te maken, om soort van jam van te maken.

bloemen

15. Cosmea
Als versiering door de salade.

 

Ik wens je veel heel plezier in de zomerse tuin!

dwh_lievegroet

12-daagse PDC opleiding bij Harmony

Ben je geïnteresseerd in permacultuur en hoe je anders naar de natuur kunt kijken? En lijkt het je leuk om dat als een 12-daags actief programma bij Harmony in Hongarije te doen?

Misschien is dan de PDC opleiding die we in september organiseren ook wel iets voor jou!

Dit jaar hebben we extra aandacht voor de stappen die je zet in de beginfase van ontwikkeling van een voedselbos.

P.S.: Vind je dit een leuk artikel?

Neem dan eens een kijkje bij mijn Online Jaarcursus Natuurlijk Leven, waar ik je door de seizoenen heen laat zien hoe je de natuur heel praktisch in huis kunt halen. Een jaar lang steeds natuurlijker leven.

Of wellicht is mijn boek De Wilde Zomer of De Wilde Herfst iets voor jou. Beide kleurrijke boeken boordevol makkelijke leuke recepten om zelf de natuur in huis te halen.

Ontvang mijn GRATIS CURSUS
Natuurlijk Leven in eigen hand

Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.

Leave a Comment